1831-2017. Litteratur på svenska, norska, danska, finska, engelska, franska och tyska. French Foreign Legion; Literature in Swedish, Norwegian, Danish, Finnish, English, French and German.

Tradera

Uppdaterad 6 april  2017

Tradera april-september 2017. Alias Laurin

INFO: Skriv några rader i GÄSTBOKEN, så svarar jag.

Krig, militaria, vapen, spioneri, flyg.

Andra världskriget, kommunism, nazism.

Anger Per (1913-2002)

Med Raoul Wallenberg i Budapest. Minnen från krigsåren i Ungern.

Faktapocket. 185 sid.

Norstedts 1985

Arnold-Forster, Mark              

En värld i krig 1939-1945.

Inb. Illustrerad. 371 sidor.

I boken ingår en kronologisk tabell över de politiska och militära avgörande händelserna under kriget. Från 15 mars 1939 då styckningen av Tjeckoslovakien genomfördes till 13 september 1945 då japanerna i Burma kapitulerade. 36 biografiska notiser om politiker och militära befälhavare, bl. a. Chamberlain, Churchill, Eisenhower, MacArthur, Montgomery, Rommel, Roosevelt, Stalin och Zjukov. Register över geografiska namn och personnamn. 6 politiska kartor, 20 kartor över militära operationer samt 66 fotografier.                             

Forum. 1974

Barker A J

Pearl Harbor.

Mjuk pärm. Illustrerad. 160 sid.

Aldus 1972

Bauer Eddy

Andra världskriget. Landstigningen i Normandie

Bokorama förlag Copyright 1983

Beevor Antony                          

Stalingrad.

Inb. Illustrerad. 480 sid.

Stalingrad är ett skakande tidsdokument om andra världskrigets kanske mest avgörande slag. Stalingrad innebar inte bara krigets psykologiska vändpunkt; det var också det första större slag i modern tid som utkämpades i en stad och som drog in civilbefolkningen i hänsynslösa strider. Antony Beevor blandar stilistisk briljans med dokumentära rapporter och gripande personskildringar. Som underlag för boken har han använt sig av opublicerade dagboksanteckningar, brev, förhörsprotokoll och medicinska rapporter. Han har intervjuat överlevande och använt sig av material ur tills nyligen stängda ryska arkiv. Antony Beevor, f.d. officer, är numera verksam som författare av militärhistoriska fackböcker. Han har erhållit en rad utmärkelser för sitt verk Stalingrad, som har haft stor framgång på den internationella marknaden.                        

Historiska Media 2002

Bernadotte Folke (1895-1948)

Slutet. Mina humanitära förhandlingar i Tyskland våren 1945 och deras politiska följder.

Häftad. Illustrerad. 161 sid. Nittonde upplagan! Skadat skyddsomslag Illustrerad med foton av Himmler, Schellenberg, Kaltenbrunner, von Ribbentrop, Dönitz.

Folke Bernadotte mördades i Israel av den sionistiska organisationen Lehi.

Norstedts 1945

I stället för vapen.

Häftad 283 sid. Andra upplagan. Naggad pärm. Andra världskrigets Berlin, London och Paris. Ryska krigsfångar i Norge. Ruinstädernas Tyskland och mycket annat!

Folke Bernadotte mördades i Israel av den sionistiska organisationen Lehi.

Norstedts 1948

Bliven Jr Bruce

Den stora invasionen

Inb. 121 sid. Illustrerad med fotografier och teckningar. Den 6 juni 1944. Dagen D. De historiska ungdomsböckerna nr 20.

Lindblads 1966

Briscoe Paul/MacMahon Michael                   

Vän med fienden. En engelsk pojke i Nazityskland.

Inb. Illustrerad. 221 sid. Nära nyskick!

Den engelske pojken Paul växer upp i en vanlig familj på den tyska landsbygden. Han accepteras och älskas som om han är av familjens eget kött och blod. Han tänker på sig själv mer som tysk än som engelsk och på sin tioårsdag går han med i Hitlerjugend och är med i en tysk propagandafilm den blonde och blåögde Paul uppfattas som urtypen för det ariska barnet. Han längtar efter att få slåss för sitt land, Tyskland, och dö hjältedöden för Führern. Men 1945 slås hans dröm i spillror och han skickas tillbaka till ett krigshärjat England. Till ett land som han inte längre känner till, till ett språk han inte längre talar och till en mor som han inte längre kommer ihåg.                      

Historiska Media 2011

Cesarini David

Adolf Eichmann. Byråkrat och massmördare.

Illustrerad pocket. 531 sid. Nazisten Adolf Eichmann var en av nyckelpersonerna i förintelsen under andra världskriget. Han var direkt ansvarig för att över två miljoner judar transporterades till Auschwitz-Birkenau och andra dödsläger. Trots detta var han en relativt okänd figur ända tills den israeliska underrättelsetjänsten tog honom tillfånga i Argentina 1960. Eichmann har blivit en symbol för nazismens outgrundliga ondska. Hans kyla och avsaknad av medlidande eller moral gjorde honom till både en byråkrat och massmördare. Men vem var han egentligen? Hur kan man bli sådan? Och var han alltigenom ond eller var han ett offer för nazismens masspsykos?

Månpocket 2006

Clark Alan

Barbarossa - The russian german conflict 1941-1945

Limhäftad. Illustrerad. 522 sid. Fint skick!

Cassel Military Paperbacks. 2001

Collins Larry / Lapierre Dominique

Brinner Paris?

Inb. Illustrerad. 294 sid. Naggat omslag.

Adolf Hitler hade dömt Paris till en undergång i eld, rök och död. Men staden räddas genom en serie fantastiska omständigheter. Vi får följa Paris tappra befolkning, motståndsrörelsens hjältar, de ansvariga för operationerna: general Leclerc, hans motståndare, den tyske befälhavaren över "Gross-Paris" general von Choltiz, svenske konsuln Raoul Nordling och givetvis general de Gaulle.

Tiden 1966

Collins Max Allan

Rädda menige Ryan.

Kartonnage. 279 sid. Baserad på Robert Rodats filmmanus. Om att rädda en saknad fallskärmsjägare under andra världskriget.

Richters 1998

Cruickshank Kerstin (1913-1998)

Min natt- och dagbok.

Inb. 344 sid + 24 illustrationssidor.
En annorlunda skildring från Hitlerväldets fasor. Som "Röda nejlikan" förde hon livshotade människor i säkerhet.

Tre Böcker Förlag 1993

Dahlberg Rasmus (1977-)

Dödliga uppdrag under andra världskriget.

Illustrerad, 192 sid.

Innehåll: Tjuren från Scapa Flow, U 47:s torpedanfall mot slagskeppet Royal Oak 1939. Självmordsuppdrag, Stormningen av fästningen Eben Emael 1940. Stålhanden från havet, Attentatsförsöket på den tyske överbefälhavaren i Afrika 1941 Den tionde flottiljen, Sänkningenav två slagskepp i Alexandrias hamn 1941. I lejonets kula, Den brittiska räden mot torrdockan i St Nazaire 1942. Den tysta segern, Erövningen av de tyska enigmakoderna 1942 Telemarkens hjälte, Sabotageaktionen mot tungvattenanläggningen i Rjukan 1943 Den studsande bomben, Anfallet mot dammarna i Ruhrområdet 1943 Davids kamp mot Goliat, Miniubåtsanfallet mot det tyska slagskeppet Tirpitz 1943. Befria Mussolini!, Otto Skorzenys fantastiska räddningsaktion på Gran Sasso 1943.

Historiska Media 2006

Fest Joachim  

Undergången. Hitler och slutet på Tredje riket.

Inb. Illustrerad. 187 sid.

Joachim Fest är en av världens ledande experter på nazismen och andra världskriget. I Undergången berättar han på ett lättillgängligt och tankeväckande sätt om de sista fasansfulla dagarna i Hitlers bunker. Han växlar mellan det historiska skeendet, nazismens idévärld och en mer allmän historisk-filosofisk diskussion. Boken innehåller också ett kusligt och fascinerande bildmaterial.                            

Wahlström & Widstrand 2004

Fogelström P.A. / Bahnsen Sven Redigering och fortlöpande texter.

Fyra års världspolitik i karikatyrer. 1939-1943. Berättad i tusch av världens främsta tecknare

288 sid. .Femte upplagan. Sliten och lagad pärm! Julhälsning från förlaget på första sidan.

Världspressens Förlag 1944

Världspolitik i karikatyrer. 1943-1945. Berättad i tusch av världens främsta tecknare

208 sid. Första upplagan. Sliten och lagad pärm! Julhälsning från förlaget på första sidan.

Världspressens Förlag 1944

Hamrin Agne (1905-1983)

I fascismens Europa.

Inb. Illustrerad 261 sid. Fint skick.
Tjugo- och trettiotalets Europa. Fascinerande närbild av Berlin och Hitlers maktövertagande. Agne Hamrin var en av de första som avslöjade nazismens rätta ansikte och blev också den förste Berlinkorrespondent att bli utvisad ur Tyskland. Som DN:s Romkorrespondent, under de svåra krigsåren, skildrar han som romersk medborgare händelserna i Italien.

Bonniers 1979

Hastings Max 

Harmagedon Slaget om Tyskland 1944-45.

Pocket. Illustrerad. 773 sid. Ryggen med läsveck.

I september 1944 trodde de allierade att kriget skulle vara över till jul. Efter den framgångsrika landstigningen i Normandie avancerade styrkorna med god fart mot den tyska gränsen, österifrån pressade Röda armén på. Tyskland var inringat och snart under belägring. Det var bara en tidsfråga innan Hitlers rike skulle falla samman. Men efter katastrofen vid Operation Market Garden och tyskarnas sista kraftansamling i Ardenneroffensiven kom förhoppningarna på skam. Vägen till seger skulle bli lång och mycket blodig           

Månpocket 2006

Heckmann Wolf (1929-2006)

Rommels krig i Afrika. "Ökenrävar" mot "ökenråttor"

Inb. Illustrerad. 388 sid. Första svenska upplagan gavs ut 1980 på Berghs Förlag.

Den första kompletta skildringen av vad som verkligen hände i den nordafrikanska öknen. Tvekampen mellan Rommels och Montgomerys arméer.              

SMB/Berghs 2001


Higgins Jack (Tidigare utgiven under Harry Patterson som är Higgins rätta namn).

Att fånga en kung.

Inb. 207 sid.
En mästerlig thriller baserad på historiska fakta. 1940. Hitler planerar sin tilltänkta ockupation av England och behöver en galjonsfigur i London efter det nazistiska maktövertagandet och vill kidnappa hertigparet av Windsor, Edward och Wallis, som befinner sig i Lissabon.

Wahlströms 1990

Jungk Robert (utgivare)

Samvete förbjudet. Brevväxlingen mellan Hiroshima-piloten Claude Eatherly och Günter Anders.

Pocket 138 sid. Originalupplaga. Lite sliten!

Aldus Aktuellt 1962

Kerr Judith (1924-)

När Hitler stal den skära kaninen.

Illustrerad med teckningar. 196 sid. Tredje upplagan.
Tänk dig att det händer stora förändringar i det land där du bor. Det är vad som hände med Anna i Tyskland år 1933. Hon var 9 år när det började. Från plakaten stirrade ett hårt ansikte - det var Hitler, mannen som skulle förändra hela Europa och även kom att ingripa i Annas liv. Roman för ungdom med starka själbiografiska drag. Det som händer i boken har hänt i verkligheten.

Berghs 1987

Klein Alexander

Maskerad agent.

Inb. 256 sid. Lite skavd pärm.
Kampen mot nazismen med livet som insats. Det är historien om amerikanskfödde svenske medborgaren Erick S. Ericksons arbete som allierad agent mitt inne i krigets Tyskland. Ericksons spionkarriär förde honom ända in i lejonets kula, till Gestapochefen Heinrich Himmler.

Tidens 1958

Knopp Guido (1948-)

Hitlers krigare.

Illustrerad pocket 355 sid. Fint skick!
I boken presenteras sex av Nazitysklands högsta militära ledare. Erwin Rommel, Wilhelm Keitel, Eric von Manstein, Friedrich Paulus, Ernst Udet och Wilhelm Canaris.

Historiska Media 2003

Lévai Jenö (1892-1983)

Raoul Wallenberg – hjälten i Budapest. Autentisk skildring av Kungl. Svenska Beskickningens i Budapest räddningsaktion 1944-1945.

Häftad. Illustrerad. 263 sid. Ganska fin! Namnad!

Den ungerske journalisten Jenö Lévai publicerade 1948 boken Raoul Wallenberg: hjälten i Budapest, först på ungerska, sedan på svenska. Lévai hade räddats av Wallenberg och mycket god kunskap om förhållanden kring honom. Boken anser också att RW mördats av pilkorsare, nazister. Trots att denna passus censurerades bort i den svenska utgåvan tvingades förlaget Saxon & Lindström att dra tillbaka och makulera de resterande böckerna.

Saxon & Lindström 1948

Lorents Maj (1896-1998)

England i krig.

Häftad. 206 sid. Första upplagan! Naggad och sliten pärm.
Maj Lorents var delvis ofrivilligt i England under våren 1940, och rapporterar om landets inre front. Bland dem hon träffat finner man Archibald Sinclair och Arthur Greenwood, Harold Nicolson och Anthony Eden.

Natur och Kultur 1940

Lugovskaja, Nina                       

Jag vill leva! En skolflickas dagbok under Stalintiden.

Inb. 325 sid. + 8 illustrationssidor. Fint skick.

I KGB:s arkiv hittade man för några år sedan en dagbok skriven av en ung flicka i Stalintidens Moskva. Hon hette Nina Lugovskaja och var tretton år gammal när hon 1932 påbörjade sin dagbok. Eftersom henne far är kritisk till bolsjevikernas politik bevakas han ständigt av säkerhetspolisen, till och med barnen förhörs med jämna mellanrum. Dagboken blir Ninas enda förtrogna. Den är lika mycket ett porträtt av Ninas inre värld som av den sovjetiska yttre - präglad av lögner och orättvisor. 1937 arresteras Nina och, med dagboken som bevis, döms hon för "kontrarevolutionär aktivitet"., följt av sju års exil i Sibirien. Jag vill leva är en gripande och skrämmande berättelse, en rysk motsvarighet till Anne Franks dagbok.                            

Wahlström & Widstrand 2005

Martin Alf (1897-1985)

Och bomberna de föll.

Illustrerad. 214 sid.
Memoarer Del 2. London under andra världskriget.
Signerad: Med Londonhälsningar. Alf Martin

Askild & Kärnekull 1980

Molotov V. M.

Två noter från Sovjetunionens folkkommissarie för utrikesärenden.

Häfte 38 sid. En illustration: Porträtt av Molotov.

Moskva 25.11.1941 angående de tyska myndigheternas upprörande illdåd mot sovjetiska krigsfångar.
Moskva 6.1.1941 angående de tyska myndigheternas plundring, förödelse och fruktansvärda grymheter gentemot civilbefolkningen i de ockuperade områdena av Sovjetunionen.

Tryckt i Stockholm 1942

Red.

Världen i krig I-III. Andra världskriget i ord, bild och kartor.

Inb. Illustrerade. 478+486+486 sid. Namnade med stämpel. Mycket fint skick! Nästan 5 kg.
Del 1: Från München till Pearl Harbor.
Del 2: Från Pearl Harbor till Stalingrad.
Del 3: Från Stalingrad till Hiroshima.

Det Bästa, Reader’s Digest Stockholm 1967

Ryan Cornelius (1920-1974) Krigskorrespondent 1943-45.

Den längsta dagen. Den 6 juni 1944, Dagen D.

Illustrerad 299 sid. Naggat omslag!

Bonniers 1962

En bro för mycket. Slaget vid Arnhem.

En av andra världskrigets mest dramatiska episoder. Inb. Illustrerad. 363 sid.

Bonniers 1998

Salisbury Harrison E

De 900 dagarna. Leningrads belägring. 1941-44

Illustrerad 384 sid. Naggat skyddsomslag.

Ett av det märkligaste exemplet på en dokumentär framställning av ett historiskt förlopp som man överhuvudtaget känner till. Baserat på dagböcker, memoarer, arkivaliska källor och intervjuer.

Bonniers 1974

Sennerteg Niclas (1967-)

Stalins hämnd. Röda armén i Tyskland 1944-1945.

Inb. Illustrerad. 413 sid. Första upplagan.
Baksidetext: I oktober 1944 rullade sovjetiska stridsvagnar in i den tyska byn Nemmersdorf nära östfronten. När tyska trupper lyckades återerövra orten ett par dygn senare hittade de byborna massakrerade på gatorna och i husen. De som överlevde flydde i all hast för att undkomma den fruktade fienden som ryckte fram mot sitt mål: Berlin. Stalins hämnd är en skakande berättelse om en av de största folkomflyttningarna i vår tids historia. Hela 15 miljoner tyskar övergav eller fördrevs från sina hem i östra Europa när en hämndlysten sovjetisk armé lät dem betala för vad de tyska erövrarna hade gjort i Sovjetunionen.

Historiska Media 2001

Warszawas bödel. Ett tyskt öde.

Inb. Illustrerad 413 sid. Första upplagan. Fint skick!
Den forne SS-officeren Heinz Reinefarth anklagades för svåra nazistiska krigsförbrytelser efter kriget, men dömdes aldrig. Boken speglar Reinefarthaffären och historien om nazisternas återkomst.

Historiska Media 2003

Sereny Gitta

Albert Speer och sanningen.

Häftad. Illustrerad 816 sid.
Speer var Hitlers arkitekt och som rustningsminister hade han hand om hela rustningsekonomin. En avslöjande och komplex bok om den tyska kollektiva skulden. Hitler är närvarande genom hela boken. Speers bindning till honom framtonar till slut som den djupaste känsla han någonsin upplevt - kanske den enda äkta och sanna.. Albert Speer (1905-1981)

Bonniers 1999/2001 (2)

Spiegelman Art (1948- Amerikanskt serietecknare, född i Stockholm)

MAUS II. En överlevandes historia. Och här började det svåra.

Seriebok 136 sid. Första upplagan.
Historien om Vladek Spiegelman, en judisk överlevande från Hitlers Europa och om hans son, en serietecknare som försöker förstå sin far, sin fars hemska historia och Historien själv. Serieformen - judar ser ut som möss och nazister som katter - chockerar och ger ett nytt sätt att se på det fruktansvärda som hände under andra världskriget.

Brombergs 1992

Stålhane Bertil (1902-1992)

Svenska folket undrar… Tankar om Hitlermyten och regeringspolitiken.

Häftad. Ganska fin, 213 sid.
I sina böcker från början av 1940-talet tog Stålhane upp flera brännande politiska frågor. I synnerhet behandlade han det pågående kriget, nazismen och bolsjevismen.

Natur och Kultur 1943

Svensson Åke

De vita bussarna.

Häftad. En illustration. 148 sid. Lite naggad pärm med glipor..

Den första skildringen av Svenska Röda Korsets räddningsexpedition till koncentrationslägren i Tyskland våren 1945                     

Bonniers 1945

Szyk Arthur.

The New Order.

Hardcover. About 40 pages. A fine copy in slightly notched dust jacket. 1st edition.

Satirical cartoons. 9 full-color and 30 black and white plates of the political leaders of World War II. In color and black & white. Introduction by Roger W. Straus, Jr.              

New York, Putnam, (1941).

Tamelander Michael (1960-) )                           

Slaget om Västeuropa. Flygkrig, strategi och politik sommaren 1940.

Inb. Illustrerad. 480 sid.

Slaget om Västeuropa skildrar angreppet mot Frankrike 1940, då tyska och allierade flygare möts i ett rasande flygslag. Samtidigt blir relationerna mellan de franska och brittiska regeringarna alltmer ansträngda. Vi får följa tyskarna inför operation Seelöwe och flygangreppen mot England. Michael Tamelander begränsar sig inte till det politiska eller militära skeendet utan väver samman de båda perspektiven. Författaren levandegör flygscener och välkända flygarprofiler. Historisk information och personliga reflektioner vävs in i ett spännande händelseförlopp. Boken innehåller runt fyrtio kartor som illustrerar operationernas utveckling                          

Historiska Media 2005

Th:son Pihl Gunnar (Sydsvenska Dagbladets korrespondent I Tyskland under kriget. Blev häktad och utvisad 1943)                            

Tyskland går sista ronden.

Privatinbunden. Båda omslag medbundna. 344 sid. Första upplagan.

Avspegling av vardagslivets alla områden, Böndernas svårigheter, sexualmoralens förskjutning. Siffermässiga uppgifter om judarnas behandling och en intressant utredning av finansproblemet - allt framlagt på ett kunnigt, vederhäftigt och journalistiskt medryckande sätt.                   

Bonniers 1943

Whiting Charles

Patton.

Mjuk pärm. Illustrerad. 160 sid.

Aldus 1975

Wågerman Ingemar                 

Svensk Postcensur under andra världskriget

Limhäftad. Illustrerad 118 sid. Meddelanden från Postmusem 38. Mycket fint skick!                  

Postmuseum 1995

Åsbrink Elisabeth (1965-)       

Och i Wienerwald står träden kvar.

331 sid. Första pocketupplagan. Augustpristagare 2011.

Baserad på 500 brev skrivna till en pojke som kom till Sverige 1939 på flykt undan nazisterna, från hans föräldrar i Wien. Boken väckte stor uppmärksamhet på grund av de nya uppgifterna om att IKEA-grundaren Ingvar Kamprad var övervakad av Allmänna Säkerhetspolisen, som 1943 upprättade en akt över honom med rubriken "nazist", samt att Kamprad i en intervju med Åsbrink 2010 visade sig lojal med fascistledaren Per Engdahl.                        

Natur & Kultur 2012

 

Ockupationerna i Danmark och Norge. Beredskapsåren i Sverige och Finska vinterkrigen

Andersson Karl-Olof (1942-)

Vårt dramatiska sekel. Beredskapsår och efterkrigstid.

Inb. Rikligt illustrerad. 272 sid.

Utbildningsförlaget Brevskolan 1997

Dahlberg Hans (1930-)            

I Sverige under 2:a världskriget

Illustrerad 331 sid. Fjärde tryckningen. Utkom första gången 1983.

Ur innehållet: Det blev ensammare … och kallare. Ett folk i cellull. Köttfri biff och kaffesurr. Härdade till hälsa. Fem kor och en häst. Krigarliv. Vindsröjt och mörklagt. Kunglig värnplikt. På väg mot folkhemmet. Järnpengar och smyghandel. Ved- och havremotorer. Sanningsdrog och censur. Från buskis till crazy. Politiskt mögel och menlös enighet. Grå lappar och glödande nyheter. Långivare i miljoner. Folkspänst och världsrekord. Drabbade grannar och hemlösa främlingar. Två egna krig. Regeringen i London och makten i Berlin. Idyllen som exploderade. Flykten över Östersjön. Om det fanns telefon. Inte så svenskt längre. Konvojfartyg och vita bussar. I dag.       

Bonniers 1986

Danielsen Ann-Maj

Att inte höra till - ett finskt krigsbarn berättar.

Inbunden. 244 sid. Nära nyskick.

Som små kollin med adresslapp runt halsen skickades nästan 70 000 finska barn till Sverige under de år då andra världskriget rasade som värst. Ett av dessa barn var femåriga Ann-Maj som tillsammans med sin lillasyster fördes bort från bombanfall och misär. Men hon fördes också bort från sin familj och sitt språk - sin identitet... Efter fem trygga år hos sin nya familj tvingas hon återvända till det forna hemmet…

B. Wahlströms 2000

Danielsson Tage (1928-1985) / Alfredsson Hans (1931-)

Å vilken härlig fred! AB Svenska ords beredskapsrevy 1966.

Limhäftad. Illustrerad. 127 sid.

W & W 1967

Bjørnsen Bjørn (1937-)

Norge 9 april 1940. Tyska invasionen timme för timme.

Illustrerad 320 sid.
En levande bild från enskilda norrmäns ögonvittnesskildringar och officiella dokument av ett otroligt dygn i ett oförberett och skakat land.

Atlantis 1978/1979 (2)

Donner Jörn (1933-)

Angelas krig.

Inb. 302 sid. Namnad.
Angelas krig utspelar sig i Finland under det sista krigsåret, som slutade med vapenstilleståndet i september 1944 och de hårda striderna mot tyska trupper i Lappland.
Vid julen 1943 är finländare och tyskar alltjämt officiellt bundsförvanter, trots att det allt allmännare talas om Tysklands kommande nederlag.
Angela Anders har fått lämna sina studier och arbetar som sjukvårdslotta. På grund av sina språkkunskaper placeras hon på ett tyskt krigslasarett i Lappland. Hon har överlevt kriget oskadd och helt, tror hon. I denna skärningspunkt träffar Angela på lasarettet en tysk löjtnant som blivit lätt sårad. Hon samtalar med honom, han söker upp henne. Hon vill inte ha med honom att göra. Ändå grips hon av en passion som hotar att förtära henne och allt hon står för. Hennes liv förändras.
Angelas smärta och kris är bara en del av de moraliska avgöranden som beskrivs i romanen. Angelas krig handlar inte om striderna vid fronten, utan om den så kallade hemmafronten, men också om den farsot kriget är. Angelas krig handlar om levande människor i en tumultuarisk tid, om deras upplevelser, förhoppningar och tragedier. Filmatiserad 1984.

Wahlström & Widstrand 1978

Grabowski Simon (Redaktör)

40 ÅR EFTER - en hilsen fra Danmark til Sverige 1945-1985.

Häftad. 47 sid. Ouppsrättad.
Innehåll: Flygtingeårene og det svenske fristed (Jöregn Haestrup), Ångekvädet. En diktfabel (Grabowski) - på svenska. Du glaederige, skönne (Sam Besekow). Tegninger af Niels Vorting. Dedikation från författaren på titelbladet. Tryckt i 4000 ex.

Dagbladet Børsen Köbenhavn 1985.

Ehrensvärd Carl August. (1892-1974) Deltog i finska inbördeskriget 1918 som chef för skärgårdens frikår. Under vinterkriget 1939-40 var han stabschef för svenska frivilligkåren. Chef för armén 1948-1957.               

Arméchef i orostid. Carl August Ehrensvärd. Dagboksanteckningar 1938-1957.

Inb. Illustrerad. 419 sid. Andra upplagan. Hel och fin!    

SMB 2005

Engqvist Hans Erik

Flykten över gränsen.

Inb.191 sid. Nära nyskick.

Ragna, 18-årig norska och Willi, 24-årig tysk soldat försöker fly till Sverige under den tyska ockupationen av Norge 1940. Både i Sverige och Norge fanns folk som försökte hindra deras flykt och handlingen utspelas i båda länderna. En engagerande och spännande berättelse om mod och feghet, uppoffringar och medlöperi, kärlek och svek

Bonnier Carlsen 1995.

Gullers KW (Karl-Werner) (1916-1998) / Nycop CA (Carl-Adam) (1909-2007)

Då 1939-1945 Våra beredskapsår 1939-1945.

Illustrerad. Opaginerad.

En bok för dem som var med DÅ - och för dem som lever NU.

Bra Böcker 1975

Jerneck Benkt (1917-2001)

Folket utan fruktan. Norge 1942-43.

Häftad 301 sid. 1:a upplagan. Ouppsprättad. Omslaget med små nagg.

Benkt Jerneck var TT:s korrespondent i det ockuperade Norge. Utvisades av de tyska myndigheterna 1943

Norstedts 1943

Jylland Jörgen (Pseudonym för Emil Bønnelycke 1893-1953)

Festen är slut.

Häftad. 422 sid. Lagad rygg.

Det ockuperade Danmark skildras för första gången i romanens form. I dramatiskt laddade kapitel får man följa händelseutvecklingen såsom fred-ockupation-strider i Sönderjylland-förlamning-passivt motstånd-”illegalpress, spionage-öppet motstånd-sabotage.            

Gebers. 1943

Kielland Axel (1907-1963, Norsk journalist, författare och skådespelare)

Om ett folk vill leva. Tidsbild från Norge i 3 akter.

Illustrerad med fotografier från föreställningen. Häftad 84 sid. Lite skavd pärm med glipa och skada i ryggens nederkant!

Urpremiär på Nya Teatern i Stockholm den 1 september 1943 Den 3 september förbjöd den svenska regeringen pjäsens vidare framförande. I förordet beskriver pjäsens regissör Per-Axel Branner händelseförloppet som ledde fram till UD:s förbud för pjäsens "förargelseväckande" innehåll

Trots Allt 1943

Linder Jan

Andra världskriget och Sverige. Historia och mytbildning.

Illustrerad. Häftad. 224 sid.

När Finlands sak blev vår. Per Albin och hans samlingsregering. Marschen mot Marsfreden. Norges härtagning. Den nionde april. Norgefälttågets tid. Permittenttrafiken. Anpassningspolitik. Barbarossa och Engelbrecht. Finland olyckliga fortsättningskrig. Pansarattack i väster. Tursamma omständigheter. Politikens villkor. mm

Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek 2002

Lusseyran Jacques (1924-1971)                                                                                  

Och det blev ljus.

Häftad 228 sid. Ganska ovanlig, svårhittad bok.

Som åttaåring blev Jacques Lusseyran blind. Vid sjutton års ålder var han en av ledarna för motståndsrörelsen i Frankrike. Senare blev han arresterad och förd till koncentrationslägret Buchenwald. Av de tvåtusen fransmän som kom till lägret samtidigt som Lusseyran, var han en bland de trettio som överlevde. Här berättar han om de första 20 åren av sitt liv.                                      

Bokförlaget Robert Larsson AB 1971

Red.

Dikterna om Finlands kamp.

Häftad. 165 sid. Pärmen mycket lagerfläckad. Förord av Hembygdsfronten.

Bonniers 1940

Sutherland Christine

Monica. Den danska motståndsrörelsens hjältinna.

Inb. Illustrerad. 230 sid.

Monica Massey-Beresford gift de Wichfeld, (1894-1945) en engelsk societetsskönhet som blev en av Danmarks främsta motståndskämpar under andra världskriget. Hon dog i tyskt fängelse innan kriget var slut. Hennes dotter gifte sig med Flemming B. Muus, högste engelske chef i Danmark 1943-45

Gedins förlag 1991

Talgre Maarja

LEO ett estniskt öde.

Pocket. 290 sid. Namnad!
1944: Om en estnisk motståndsman på hemligt uppdrag. Med spår som leder till USA, England, Tyskland, Grekland, Kaukasus och Sverige. Han fick en våldsam död bara 25 år gammal. Hans öde levandegör förhistorien till det drama i Baltikum som nu utspelas inför våra ögon.

Månpocket 1998

Tamelander Michael (1960-) / Zetterling Niklas (1963-)

Den nionde april. Nazitysklands invasion av Norge 1940

Pocket. Illustrerad med 35 kartor över de olika krigsskådeplatserna. Ganska fin!

Historiska Media 2004

Flyktskildringar. Fångläger. Ghetton. Koncentrationsläger.

Appleman-Jurman Alicia (1930-)

Alicia. Min historia. Dokumentärroman.

Inb. 364 sid. Karta med Alicias färd genom Europa 1942-1947.
Börjar 1938 i den polska staden Buczacz, då Alicia var åtta år. Hon berättar om sin familjs och många andra judar öden under denna fasans tid. Hon förlorar hela sin familj under kriget. Själv överlevde hon och är i dag bosatt i Kalifornien.

Wahlström & Widstrand 1990

Bosshardt Alfred (1897-1993) under medverkan av Gwen och Edward England

Dödsdömd av Röda Armén – räddad av Gud.

Inb. 173 sid. Engelsk missionär i Kina togs till fånga av Röda Armén 1934.

Den kristna bokringen 1976

Börsum Lise (Milly Elise "Lise" Børsum 1908-1985, var medlem I norska motståndsrörelsen under andra världskriget)

Spegelbilder.

Häftad. 85 sid.
Reflektioner som fånge i Ravensbrück, ett av tyskarnas största koncentrationsläger för kvinnor.

Kooperativa Förbundets Bokförlag 1948

Dolgun Alexander

En amerikan i Gulag.

Inb. 429 sid. Fint skick!
Den fullkomligt otroliga berättelsen om den amerikanske medborgaren Alexander Dolgun, som 1948 kidnappades av ryska hemliga polisen och felaktigt anklagades för spioneri. Han blev förhörd, torterad och höll fången i sovjetiska fängelser och hårda arbetsläger under nästan åtta år. Och han fick inte tillstånd att lämna Sovjetunionen förrän 1971…

Askild & Kärnekull 1975

Fenelon Fania (1922-1983)

Kvinnoorkestern.

Inb 289 sid. Första upplagan. Fult naggat omslag. Lite sned rygg.

1944 deporterades Fania Fenelon, en ung parisisk kabaretsångerska av judisk börd, till utrotningslägret Birkenau vid Auschwitz. Där kom hon, tillsammans med ett fyrtiotal andra kvinnor, att spela i lägrets orkester. Det skulle bli hennes räddning. Hennes bok är ett fullständigt unikt dokument över nazisternas ogärningar.

Prisma 1978

Gottfarb Suzannah

Hamna i helvetet. Om Leon, andra världskriget och Förintelsen.

Inb Illustrerad. 173 sidor.

Leon, överlevande efter Förintelsen, bosatt i Sverige, berättar om sitt liv. Dessutom lättläst, tankeväckande översikt av den samtida historien: antisemitismen, nazismen, de politiska ledarna, kriget. En bok som skapar sammanhang men också får dig att ställa frågorna: Varför? Hur kunde det ske?          

Rabén & Sjögren 1999

Keneally Thomas

Schindler's list.

Inb. 393 sid.
Dokumentärroman om Oskar Schindler, en mångbegåvad och motsägelsefull man. Han var en driven affärsman och sorglös vivör som gladde sig åt mäktiga vänner, goda viner och vackra kvinnor. Han var en krigsprofitör och medlöpare i nazistpartiet. Och likafullt offrade han sin förmögenhet för att med djärvhet och list och stora personliga risker ensam rädda fler judar än någon annan under andra världskriget.

Norstedts 1994

Kertész Imre (1929-)

Mannen utan öde.

Pocket 207 sid.
Roman, en av världslitteraturens starkaste skildringar av koncentrationslägrens verklighet. Auschwitz, Buchenwald, Seitz. Är inte självbiografisk i vanlig mening utan visar med skrämmande allmängiltighet upp själva den totalitära strukturen. Kertész fick Nobelpriset i Litteratur 2002.

Pan 2002/2003 (2)

McMillan David

Flykten. En sann berättelse om den ende västlänning som lyckats fly från Thailands Bangkok Hilton.

Mjuk pärm 239 sid.
Det heter Klong Prem men kallas ”Bangkok Hilton”, det beryktade fängelset i Bangkok, där 12 000 fångar, bland dem 600 utlänningar, ruttnar bort i förtvivlan och glömska. En enda av dem har lyckats fly, drogsmugglaren David McMillan från Australien. Detta är den sanna berättelsen.

Bamboo Sinfonia 2007

Munch Gert

Detta hände i vår tid. Ett dokumentariskt reportage om historiens största förbrytelse. Hur var det möjligt?

Häftad. Illustrerad. 71 sid. Berättar hur sex miljoner människor utrotades. Det är inte sanningen om den enskilde tysken, men sanningen om vad tusentals tyskar gjorde tillsammans med Adolf Eichmann.         

Förlagsbolaget Curth Hson 1961

Pausewang Gudrun (1928-)

Resa i augusti.

Kartonnage. 151 sid.

Detta är en bok om Förintelsen. Det är augusti 1943. Ett tågsätt rullar genom Tyskland. Alice finns på tåget tillsammans med sin farfar och många andra. Det enda som lyser upp vagnen är stjärnorna som skimrar i mörkret - sexuddiga gula stjärnor, fastsydda på jackor och fickor.

Berghs 1993

Rashke Richard (1969-)           

Flykten från Sobibor.

Illustrerad. 395 sid.

Sobibor var ett nazistiskt förintelseläger i östra Polen. Mer än 600 judiska fångar revolterade, ledda av en rysk officer från röda armén och genomförde andra världskrigets största massflykt. Ett trettiotal av dem som överlevde finns fortfarande i livet. Här är deras egen berättelse...                            

Bonniers 1991

Sennerteg Niclas

Warszawas bödel. Ett tyskt öde.

Illustrerad pocket 413 sid.
Den forne SS-officeren Heinz Reinefarth anklagades för svåra nazistiska krigsförbrytelser efter kriget, men dömdes aldrig. Boken speglar Reinefarthaffären och historien om nazisternas återkomst.

Historiska Media 2005

Steiner Jean-Francois (1911-1983)

Treblinka. Revolt i ett utrotningsläger.

Inb. 389 sid. Lite nagg i omslaget.

Treblinka var inget koncentrationsläger utan ett utrotningsläger. Det låg på en ödslig sandslätt öster om Warszawa och under 13 månader 1942-43 avlivades 800.000 människor i lägrets 13 gaskamrar.
I Treblinka fanns till synes inget hopp men så småningom började de dödsdömda en revolt mot bödlarna. 600 judar lyckades undkomma, de flesta av dem dukade senare under men 40 av dem överlevde och kunde vittna. Treblinka är deras rapport.

Bonniers 2002

Wiesel Elie (1928-)

Natten. Gryningen. Dagen.

Inb. 307 sid. Naggat omslag (1 namnad).
Trilogi om ett stycke modern historia i romanform. Om en judisk pojkes upplevelser i tyska koncentrationsläger. Bödelns roll, en ung man brottas med sitt samvete. De överlevande från nazisternas läger. Elie Wiesel föddes i Rumänien. Han var 15 år när han deporterades, till Auschwitz och Birkenau. Han överlevde men miste sina föräldrar och en liten syster.

Forum 1985

Williams Eric (1911-1983)

Trähästen

316 sid. Häftad. Illustrerad med teckningar. Sjätte upplagan.
Detta är historien om tre krigsfångar som rymde från Stalag-Luft III ett tyskt fångläger i Sagan under andra världskriget och tog sig tillbaka till England över Sverige. Filmatiserad 1950 (The Wooden Horse) Eric Williams var bombflygare under andra världskriget. Han blev nedskjuten 1942 och hamnade i tysk fångenskap.

Lindqvists 1950

Trähästen

289 sid. Limhäftad. Illustrerad med teckningar. 116:e tusendet.
Detta är historien om tre krigsfångar som rymde från Stalag-Luft III ett tyskt fångläger i Sagan under andra världskriget och tog sig tillbaka till England över Sverige. Filmatiserad 1950 (The Wooden Horse) Eric Williams var bombflygare under andra världskriget. Han blev nedskjuten 1942 och hamnade i tysk fångenskap.                      Lindqvists 1975

Trähästen

320 sid. Första kartonnerade upplagan. Fint skick!
Detta är historien om tre krigsfångar som rymde från Stalag-Luft III ett tyskt fångläger i Sagan under andra världskriget och tog sig tillbaka till England över Sverige. Filmatiserad 1950 (The Wooden Horse) Eric Williams var bombflygare under andra världskriget. Han blev nedskjuten 1942 och hamnade i tysk fångenskap.   

Wahlströms 1994                      

Tunneln

320 sid. Första kartonnerade upplagan. Fint skick!
Tunneln berättar om de två läger, Dulag-Luft vid Frankfurt am/Main och Offlag XXI B, nära Schubin i Polen, som Peter Howard och John Clinton satt fångna i 1942-43 och några flyktförsök där som beredde vägen för deras lyckade flykt från Stalag-Luft III som Williams skrev om i sin första bok "Trähästen" Eric Williams var bombflygare under andra världskriget. Han blev nedskjuten 1942 och hamnade i tysk fångenskap.                                

Wahlströms 1994ndqvists 1950

Marint

Ellsén Jarl / Ohrelius Bengt (Red.)                   

Vår Marin 1963.

Inb. Illustrerad 64 sid. Marinens årsbok Tillskrift på första sidan av Bengt Ohrelius                     

Rabén & Sjögren 1962

Vår Marin 1964.

Inb. Illustrerad 64 sid. Marinens årsbok    

Rabén & Sjögren 1963

Heinämies Vilho

Sju minuter på havet. Pansarbåten Ilmarinens undergång.

Illustrerad. Häftad. 188 sid. Tillskrift. Gulnad och sliten pärm.
Finska pansarskeppets Ilmarinens minsprängning och tragiska undergång 1941. Ilmarinen sjösattes 9 juli 1931 och togs i tjänst 3 september 1933.

Söderströms 1946

Holzhausen Carl Johan            

Achilles häl.

Häftad. 251 sid. Första upplagan.

Achilles är en hypermodern ubåt, utrustad med alla de finesser som finns i dag, jämte en del som måhända ligger inom nära räckhåll. Den anses lika trygg som den jord vi vandrar på. Ändå förliser fartyget - går under men krossas inte. Och ombord går livet vidare. Det går vidare i dödens skugga. Men dödens skugga följer oss alla, var vi än befinner oss. Även på havets botten kan man anpassa sig, så länge vilja till liv finns. Även här finns rum för vardag och fest, vänskap och hat, för glädjeämnen och bekymmer, för ljusa framtidsplaner och mörk förtvivlan. Jämsides med denna berättelse löper en annan - berättelsen om fregatten Achilles som ett par hundra år tidigare förliste medan besättningen räddade sig i land på en öde ö. Men även här fanns viljestyrkan. I sekvenser dras parallellen mellan de två besättningarnas öden och kamp.                      

Nautisk Litteratur AB / Tre Tryckare 1964

Ireland Bernard                         

Örlogsfartyg. Från segel till atomdrift.

Inb. Illustrerad. 155 sid. Fint skick!. Stort format.

Svenska Bokhandlareföreningen 1978

Lenton H.T.

Krigsfartyg efter 1860.

Illustrerad. 160 sid.
Innehåll: Slagfartyg. Flygplansbärare. Kryssare. Torpedbåtar och jagare. Ubåtar. Eskortfartyg. Övriga fartyg.

Forums färgpocket 1971

Otrzen Len      

Guns at Sea. The World’s Great Naval Battles.

Inb. Ilustrerad. 160 sid. Från 1300-talet till 1940-talet.   

Galahad Books New York City 1976

Persson Lars G./ Bjursten Göran (Redaktörer)

Sjövärn. En Marin Frivilligverksamhet - en antologi.

Inb. Illustrerad. 114 sid.

Beskriver de tre på varandra följande sjövärnskårerna Sveriges Frivilliga Motorbåtskår, Sjövärnskåren och Sjövärnskårernas Riksförbund alltsedan starten 1913 till modern tid. Ett antal "ögonvittnen" beskriver olika aspekter av organisationernas verksamhet kompletterat med representativa glimtar ur den lokala historien. Med DVD-film i ficka bak i boken. 13 filmer med total speltid nästan 2 timmar             

Sjövärnskårernas Riksförbund 2008

Rumenius John (1911-2000) 

Klart skepp för minfällning. En reservfänrik berättar från beredskapsåren i flottan 1939-1940.

Inb. Illustrerad. 212 sid.

Innehåll: En sjökaptensexamen i Härnösand med poänger och tiden därefter. Ni ska bli duktiga fänrikar. Kriget kommer säkert. Klart skepp för minfällning. Fänriken vid fronten. Det handlar om jagare och torpedbåter i Italien. I britternas våld. Hemma igen. Fortsättningen.       

Lindfors Nya Bokförlag AB 1976

Schmid Hans  

Steuermann durch Krieg und Frieden Auf den Weltmeeren über und unter Wasser · 1937–1946.

Limhäftad. Illustrerad. 167 sid. Tysk text.

Hans Schmid anmälde sig 1937 frivilligt till Kriegsmarine och utbildade sig på Panzerschiff "Deutschland" Under kriget anmäler han sig igen som volontär till ubåtstjänst. Hans ubåt sänks och han är en av de tre överlevande som faller i brittisk fångenskap.                         

Literareon 2002

Thiel Tage (1909-1990)            

Havens herrar. Ett epos om britternas sjömakt under andra världskriget.

Illustrerad. Häftad 260 sid.

Innehåll:
I medelhavet. De trånga haven; Lugnet före stormen; Begynnande strider; Slagflottornas första möte; Mussolini rör på sig; Smällen mot Taranto; Marinen och Malta; Mussolinis övermän; ”Illustrious” kontra Luftwaffe; De små fartygen utmed kusten; Fienden tvingas till strid; Slaget mot Matapan; Krabbans klor; Femtiotusen män nattetid; Slaget om Kreta; Nakna under himlen; Klon griper tag; Vägen till friheten; Bakdörren till Tobruk; Kryssarkrig; Storm över Malta; Den mörkaste timmen; Order om offensiv; Genom Algers bombspärrar; Segern är säkrad.
I nordanhaven Tyskland och havet; ”Bismarck’” och gelikar; Utbrytning och strid; Jagad till döds; Ett vidunders dödskamp; Ishavskonvojer; Fallet ‘Scharnhorst’; Slaget om Atlanten; Minsveparna vid Dunkirk; Hotet över havet; Mot Narvik; Klart skepp; Det ärorika slutet; Slutspelt på havet.               

Nordisk Rotogravyr 1945

Thiess Frank (1890-1977)       

Tsushima.

Hfr. band 412 sid. Illustrerad med kartor över sjöslaget och två porträtt av befälhavarna Amiral Rosjdestvenskij och Amiral Togo. Första upplagan. Fint skick.

Om slaget vid Tsushima, rysk-japanska kriget. (1904-1905)                   

Bonniers 1937

 

Vietnamkriget

Lane Mark

Inte bara Song My. Amerikaner om kriget i Vietnam.

Pocket. 110 sid.

Pan 1970

Lidman Sara (1923-2004)

Samtal i Hanoi.

Häftad. 175 sid. Nionde-tionde tusendet.

Bonniers 1966

 

Övriga krig

Anderson Thomas                    

Dina egna söner.

Häftad. 317 sid. Gulnad pärm.
Bygger på författarens egna erfarenheter i Koreakriget.   

Skoglunds1957

Appelberg Bertel (1890-1977)

De fyra musketörerna. Enligt Alexandre Dumas och i verkligheten.

Illustrerad. Mjuk pärm. 120 sid.

Lindqvists 1969

Bengtsson Frans G. (1894-1954)                      

Karl XII:s levnad.

2 delar i ett band. 343+320 sid.

1: Till uttåget ur Sachsen. 2: Från Altranstädt till Fredrikshall.

Kartor 1: Karl XII:s marschväg från Stockholm till Altranstädt. 2: Från Altranstädt till Fredrikshall. Fint skick!        

Norstedts 1994

Blom K. Arne / Moen Jan       

Snapphaneboken.

Inb. Illustrerad. 245 sid.

Striderna om Skåneland. Ett svenskt Skåneland. Krigets kronologi. Bondeuppbåden och friskytterörelsen. Friskyttekaptener och snapphanehövdingar. Prästerna och snapphanarna. Adeln, slotten och snapphanarna. Sägner och traditioner. Gömställen och depåer. Trohetsförsäkringar och edkrävartåg. Jakten på snapphanarna. Straffen. m.m.       

Skogs u.å. (1987)

Christensen Chr. A. R./ Lorents Yngve

Världen i går och i dag. Våra dagars världshistoria från spanska inbördeskriget.

Inb. Illustrerade 309+328+442 sid. 4,3 kg. Fint skick!

Del I: Katastrof (1936-1941) Spanska inbördeskriget. Kampen om Österrike. München. Vändpunkten. Mot bråddjupet. Världskrig – blixtkrig – ”skuggkrig”. Spången mot Norden. Frankrikes sammanbrott. Slaget om Storbritannien. Kampen om Medelhavet. Korpral Hitler – och general Vinter.

Del II: Krig (1941-1945) Pearl Harbor. Vändpunkten. Kring gröna bordet. Början till slutet. Invasion. Mot slutet. Sista akten i Europa. Sista akten i Asien. Efterskörd.

Del III: Fred? Diktaturer och välfärdsstater. Det kalla kriget.

Natur och Kultur 1957

Churchill, Winston S.                

Striden om Malakand. En episod från ett gränskrig.

Häftad. 319 sid. Utvikbara kartor. Porträtt av Generalmajoren Sir Bindon Blood Indien 1897. Lite naggad pärm med glipor. Namnad.                        

Skoglunds Bokförlag 1944

Eriksson Bo     

Lützen 1632.

Häftad. illustrerad. 363 sid. Nära nyskick.

Det är tisdag morgon den 6 november 1632, och en tät dimma förhindrar svenskarmén från att avancera fram mot den lilla staden Lützen några mil utanför Leipzig. Kung Gustav II Adolf sitter i en vagn och är rastlös. Han fördriver tiden med att be. Hans plan att överraska motståndaren gick om intet vid övergången av Rippach dagen före. Borta vid Lützen samlar därför Wallenstein sina styrkor. Svenskkungen har bara några timmar kvar i livet. Hur kom det sig att en svensk kung överhuvudtaget befann sig med en stor armé vid Lützen? Vad hände den där ödesdigra dagen? Och vad hände sedan?               

Norstedts 2007

Franzén Nils-Olof (1916-1997)                                                       

Undan stormen. Sverige under första världskriget.

Illustrerad med mer än 350 bilder. 381 sid. Lite naggat omslag.

Innehåll: Baltiska utställningen. Idéer och opinioner. Neutralitetsvakten: Lantförsvar och landstorm. Flotta och flyg. Jobbare och gulaschbaroner. Kriget i böckernas spegel. Krigets krönika från alla åren.                                              

Bonniers 1986

Holm Björn (1946-)                                                

Tio dagar i Fredrikshald.

Inb. 397 sid. Naggat omslag!
Hösten 1718. Av det svenska stormaktsväldet återstår endast själva Sverige. Allt annat är förlorat. Men i Karl XII:s huvud tar nya grandiosa planer form, och det ödesdigra fältslaget mot Norge inleds. Omvärlden följer nogsamt kungens förehavanden och från olika håll anländer nu besökare med de mest skiftande ärenden. Det finns många som vill ha ett snabbt slut på kriget och enigheten är stor om det effektivaste sättet: att mörda Karl XII.Tio dagar i Fredrikshald är en skickligt sammanfogad historisk äventyrsroman om de dramatiska händelser som ledde fram till det svenska stormaktsväldets definitiva fall. Boken är en fristående fortsättning på Björn Holms upp skattade romaner med karolinermotiv.          

Wahlström & Widstrand 2002                          

Hydén Nils                                   

Olle trumpetare och hans äventyr under Karl XII:s fälttåg.

Illustrerad med teckningar. Inb. 124 sid.
Som sextonårig kom Olle till livgardet vid Karl XII:s armé och fick vara med om striden vid Poltava, intåget i Konstantinopel och sista striden vid Fredriksstens fästning.                                                      

Wennerbergs Förlag 1958    

Kuylenstierna Jan (1925-2005)

Blå kokard.

Inb. 244 sid.
Om en svensk äventyrare i 1700-talets Delaware och Royal Suédois, Svenskt regemente i fransk tjänst 1690-1791

Rabén & Sjögren / Tidningen Vi 1953

Knightley Phillip / Simpson Colin

Lawrence av Arabien. Hans hemliga liv.

Häftad och illustrerad. 318 sid. (Thomas Edward Lawrence 1888-1935) Några små hack på de första sidorna.

Norstedts 1969

Le Naour Jean-Yves                 

Den Levande Okände Soldaten. En Berättelse om Sorg och det Första Världskriget.

Inb. 211sid. Nära nyskick.
Den 1 februari 1918 tas en soldat med minnesförlust in på mentalsjukhus i södra Frankrike. Man försöker med alla medel identifiera honom för att återföra honom till hans familj. Mannens porträtt visas på tidningarnas förstasida och sätts upp på portarna till alla rådhus. I denne soldat känner flera hundra familjer igen en far, en son eller bror som försvunnit i kriget. Historien avslöjar djupet i det lidande som första världskriget skapade. Från 1914–1918 försvann fler än 250 000 franska soldater. De anmäldes som saknade, ingen visste om de fortfarande var vid liv.           

Historisdka Media 2006

Lewenhaupt Ebba L

I tsardömets skugga.

Häftad. Osprättad. 280sid.
Vi får här bl.a. följa den unge Carl XII på hans odyssé genom Europa, uppleva Poltavas blodiga natt och det brinnande Kungshuset i Bender m.m.    

Gebers 1964   

Mayling Song Chiang (1897-2003) & Chiang Kai-shek (1887-1975)

Marskalkens fångenskap. Historien om statskuppen i Sian. (Xi'an Incident 1936) Med inledning av Knut B. Westman.

Häftad. 169 sid. Illustrerad med 12 planscher.
Ur Biblioteksbladet 1938: Man får här lära känna de närmare omständigheterna i den hart när otroliga historien om Chiang Kai-Sheks räddning ur fångenskapen hos en upprorisk general tack vare hans makas behjärtade ingripande. Framför allt bli huvudpersonerna psykologiskt belysta. Chiang Kai-Shek framträder i sin dagbok som en enastående modig, principfast och idealistiskt sinnad men också envis och i sitt sätt kärv personlighet. Den vackraste dagern faller över hans hustru, som förefaller att ha åtskilliga beröringspunkter med Jeanne d’Arc i sin djupa religiositet, sin djärvhet, sin förmåga att förena glödande fosterlandskärlek med vek mildhet mot fienderna. H. Sg.

Lindblads 1937

Moore Michael

Brev från en krigszon. Soldater och anhöriga skriver till Michael Moore.

Inb. 282 sid.
Här återges några av de brev Moore fått från dem som berörs mer direkt av kriget - soldater som strider i Irak eller är på väg dit, deras familjer där hemma och veteraner som stridit i tidigare krig.
Fler och fler amerikaner ifrågasätter att trupperna överhuvudtaget har skickats till Irak och undrar om de kanske utnyttjas för andra syften. Många av soldaterna stödjer inte George W. Bush och de hatar inte irakierna. De vill bara åka hem.
Det är en stark upplevelse att höra soldaternas enskilda röster som tillsammans målar upp en bild av USA idag och av det moderna krigets vardag. Men ännu mer skakande är breven från soldaternas familjemedlemmar och vänner, där vi inte bara möter oro och ilska utan också hjärtskärande sorg över en död bror, make eller vän.

Ordfronts förlag 2005

Nils Ludvig (Nils Ludvig Olsson 1893-1974)   

497 3/14ä Olsson. Minnen från 1914-1918.

Inb. Illustrerad. 156 sid.            

Gleerups 1958

Orup Lars (Red.)                        

Första världskriget. Åren 1914-1918.

Inb. Illustrerad. 143 sid. Fasorna vid Västfronten. Kriget i luften. Kriget till sjöss. De fjärran fronterna. Yankees kommer. Verduns ärrade ansikte. Det kaotiska arvet.                             

Bokförlaget Bra Böcker 1967

De Pirey Philippe

Kamrat in i helvetet.

Inb. 240 sid.
Philippe de Pirey tog som nittonåring värvning i de koloniala fallskärmsförbanden. Detta är hans skildring av det vidriga kriget i Indokina i början av 1950-talet.

Tidens 1954

Pretorius Major P.J. (1876-1945)

Man i djungeln.

Häftad. Illustrerad. 214 sid. Namnad. Några sidor dåligt sprättade.
Sydafrikanen Pretorius var framför allt storviltjägare. Tjänstgjorde under första världskriget som ”chief scout” åt general Smuts (Jan Christiaan Smuts, sydafrikansk general, politiker och premiärminister), under de afrikanska fälttågen mot tyskarna.

Bonniers 1948

Ramel Stig       

Gustaf Mauritz Armfelt 1757-1814 Dödsdömd kungagunstling i Sverige. Ärad statsgrundare i Finland.

Inb. Illustrerad. 399 sid. Fint skick!

Armfelt blev krigshjälte under Gustaf III:s krig mot Ryssland, avancerade till generalmajor och blev kungens fredsförhandlare.                      

Atlantis 1997

Regler Gustav (1898-1963)

Spansk revelj. Roman om en internationell brigad.

Inb. 374 sid. I det närmaste oläst. Förord av Ernest Hemingway.
Boken handlar om Reglers egna upplevelser under spanska inbördeskriget. Den kom ut första gången 1940.

Berghs Förlag 1978

Tuchman Barbara W. (1912-1989)

Augusti 1914.

Häftad. Illustrerad. 512 sid.
En fascinerande och välskriven skildring av hur världen ändrades under en kort sommarmånad 1914 av hela bakgrunden till det länge förberedda kriget och händelserna under den första avgörande tiden fram till slaget vid Marne som stoppade tyskarna frammarsch.

Holger Schildts Förlag 1963

Wallach Janet

Öknens drottning.

Inb. Illustrerad. 431 sid. Fint skick. Gertrud Bell (1868-1926) äventyrerska, spion, rådgivare till kungar, Lawrence av Arabiens förtrogna.

Rabén Prisma 1997

Wright Lawrence                      

al-Qaida och vägen till 11 september.

Inb. 468 sid. Fint skick!

Det här är en banbrytande skildring av människorna och idéerna, terroristplanerna och västerlandets misslyckanden som kulminerade med angreppet på USA. Författaren gräver djupt och analyserar skickligt sitt material. Allt eftersom avslöjas motströmningen inom islam som hjälpte till att radikalisera bin Laden, al-Qaidas födelse, FBI:s, CIA:s och NSA:s misslyckande att kommunicera om information som skulle kunna ha hindrat 11 september-attacken. På ett briljant sätt lyckas författaren samla alla fakta till en fängslande berättelse. Boken har blivit en stor försäljningssuccé i USA och valdes till en av 2006 års tio bästa böcker av New York Times.                        

Bonniers 2007

Åberg Alf (1916-2011)

Svenskarna under stjärnbaneret. Insatser under nordamerikanska inbördeskriget 1861-1865.

Inb. Illustrerad. 251 sid.
Den här boken handlar om ett trettiotal svenska officerare, underofficerare, och unga kadetter, som under kriget anmälde sig som frivilliga i nordstatsarmén. Flera av dem har berättat om sina upplevelser i brev och uppteckningar, som är mycket personliga och innehållsrika. De skildrar sina upplevelser i fält, livet i fältlägren, de långa marscherna, och fältslagen. Flera hamnade i fångläger, andra på fältsjukhus. Några dog. De skriver om sin ensamhet och sin längtan hem.

Natur och Kultur 1994

 

Militaria, vapen

Bratt K. A.        

En värld i vapen. En översikt av stormakternas rustningar.

104 sid. Häftad. Ouppsprättad. Fint skick!

Internationell politik 3. Skrifter utgivna av Utrikespolitiska institutet         

Kooperativa förbundets bokförlag. 1939

Braunstein Christian

Officershandledning.

Klammerhäftat. 52 sid. Illustrerad med teckningar. Titelsidan saknas och därmed är sista sidan lös.

Försvarsmakten, 1996?

Cederblad Carl/ Wennerström-Hartmann Eva

Beväringssvenska. Uppsatser och brev.

Häftad. Ouppsprättad. 367 sid. Fint skick!

Natur och Kultur, 1940.

Chrusjtjov N. S. (1894-1971)

Allmän och total avrustning.

Illustrerat häfte. 48 sid.
N.S. Chrusjtjovs tal i FN:s generalförsamling den 18 september 1959. Hans berömda skodunkning inträffade den 11 oktober 1960 i FN:s plenum.

Sovjetunionens informationsbyrå. I distribution, Arbetarkultur 1959

Dahllöf Gunnar                         

Teknikkriget som förändrade världen. Den epokgörande utvecklingen under andra världskriget av Radarn, Libertyfartyget, Datorn, Jetflyget, Syntetmaterialen, V-vapnen och Atombomben.

Inb. Illustrerad. 140 sid. Fint skick!                     

Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek 2001.

Darman Peter

Surprise Attack. Lightning Strikes of the World´s Elite Forces.

Inb. Illustrerad. 178 sid. 31x24 cm. Skyddsomslaget med veck på baksidan.

This title features over 100 of the most famous and decisive actions by specific units, such as the Parachute Regiment, US Marines and Royal Marines, in conflicts such as World War II, Korea, Vietnam and the Middle East. Each action is illustrated by means of a detailed colour map that shows movements and decisive incidents, with accompanying text providing background information and aftermath. It is a large format book which allows the maps to be shown to maximum effect.                            

Brown Books. 1993

David Saul

Militära misstag.

Pocket. Illustrerad med kartor. 288 sid. Lite veck på pärm och sidor.

Saul David beskriver skarpsinnigt ett urval av de värsta militära missbedömningar som gjorts. En del katastrofer är välkända, andra är det inte. Men de har alla ett gemensamt: de var till största delen självförvållade. Här ges en historisk överblick men också en psykologisk och taktisk analys kring varför katastroferna inträffade. Olika kategorier av misslyckanden: – Befälhavare som genom inkompetens eller bristande erfarenhet lett sina soldater mot undergång. – Politiker som lagt sig i det militära hantverket och vållat fiaskon – till exempel Hitlers inblandning vid Stalingrad. – Bristande planering som dömt militära operationer till misslyckande, som spaningspatrullen Bravo Två Noll under Gulfkriget.

Historiska Media 2002

Deighton Len 

Blixtkrig. Från Hitlers uppgång till Dunkerques fall.

Inb. Illustrerad. 343 sid.
En noggrann, skarpsinnig och samtidigt spännande skildring och analys av det s.k. blixtkriget. Det strategiska tänkandet eller bristen på sådant tänkande samt blixtkrigets teknik. Innehåll: Hitler och hans armé. Hitler i krig. Blixtkrig och metoder. Slaget vid Meuse. Segern Hitler förlorade.        

Atlantis 1981

Dornan. Jr, James E Dr.

The US War Machine - An encyclopedia of American military equipment and strategy.

Inb. Illustrerad. 271 sid. Lite naggat omslag.                  

Salamander1979

Ehrensvärd Carl August. (1892-1974) Deltog i finska inbördeskriget 1918 som chef för skärgårdens frikår. Under vinterkriget 1939-40 var han stabschef för svenska frivilligkåren. Chef för armén 1948-1957.               

Hårt mot hårt. Blixtanfall och blixtförsvar.

Häftad. Illustrerad 147 sid. Specialupplaga. Ouppsprättad. Ganska fin.

Blixtanfallet: Luftanfall. Kustanfall. Gränsanfall. De samtida blixtanfallen. Blixtförsvaret: De krigförandes principer. De neutralas system. Svenska försvarsmöjligheter: Grundförutsättningar. Det militära försvaret. Det civila försvaret.

Norstedts LO-upplaga 1943                   

Einstein Albert / Freud Sigmund

Varför krig? En brevväxling.

Inbunden. 64 sid. Fint skick!

I denna bok får vi ta del av Einsteins kraftfulla protest mot människans tendens att ta till våld. Vi också ta del av Sigmund Freuds svar på Einsteins rop för pacifismen och den brevväxling dessa historiska personer emellan som det ledde till. Tillsammans med Isaac Asimovs essä som avslutar denna bok utgör brevväxlingen en av det tjugonde århundradets mest grundläggande pacifistiska texter, som nu är mer aktuell än någonsin.

Bazar förlag AB

Engström Frans

Den finska militären, Suomen Sotalaitos.

Inb. Illustrerad. 41 sid text + över 70 helsidesplanscher. Fint skick! Tvåspråkig, svenska och finska.
"En samling illustrationer efter fotografier af Frans Engström med beskrifvande täxt af flere författare".
1:sta Nylands Finska Skarpskyttebataljon.
2:dra Åbo Finska Skarpskyttebataljon
3:dje Vasa Finska Skarpskyttebataljon.
4:de Uleåborgs Finska Skarpskyttebataljon.
5:te Kuopio Finska Skarpskyttebataljon.
6:te St. Michels Finska Skarpskyttebataljon.
7:de Tavastehus Finska Skarpskyttebataljon.
8:de Viborgs Finska Skarpskyttebataljon.
Finska Dragonregementet. Lifgardets
3:dje Finska Skarpskyttebataljon m. m.

Frans Henry Engström. Född 1873 i Sverige. Död i Helsingfors. Hos fotograf Ståhlberg - Ateljee Apollo, Viborg var den Sverigefödde Engström anställd från april 1898 till 1900 och från sommaren 1898 arbetade han även som förman i Ståhlbergs sommarfilial i Imatra som låg invid parken Kruununpuisto. Under somrarna var Engström och besökte städerna i östra Finland för att fotografera, bl a i Villmanstrand 1901 och Nyslott 1905. Enligt källan verkar han flyttat till Helsingfors redan år 1891 och börjat fotografera landskap år 1892 och ha verkat som resande fotograf 1896 och haft den finländska huvudstaden som hemmabas, efter åren som fotograf blev han kameraman på biografer, förmodligen i Helsingfors, och avslutade sitt yrkesverksamma liv som affärsman. Han var medlem i Amatörfotografklubben i Helsingfors 1897-1903. Han tog omkring 300 bilder till det publicerade verket Den finska militären, utgiven i Stockholm 1902.    

Wahlström & Widstrand, Stockholm 1902.

Haskew Michael E. (Red.)      

De största militära katastroferna. Krigshistoriens största tragedier och misslyckanden.

Inb. Illustrerad. 206 sid.

En överskådlig och lättillgänglig introduktion till 24 av de värsta katastroferna i krigshistorien, bland andra Cannae, Azincourt, den spanska armadans nederlag, Lätta brigadens anfall, förintandet av franska armén vid Sedan, Midway, Stalingrad, Dien Bien Phu och många fler. Boken innehåller taktiska kartor i färg som gör att läsaren snabbt får en bild av de avgörande momenten i varje slag. 180 fotografier och målningar i färg och svartvitt illustrerar de olika slagens soldater, uniformer och vapenteknik. Varje slag illustreras med taktisk karta i färg.        

Parragon/Parakit förlag u. å. (2011?)

von Hindenburg Paul (1847-1934)                   

Ur mitt liv.

Inb. lite sliten bok från Malmö Poliskårs bibliotek med 105 Illustrationer. Främre omslag medbundet.

Innehåll: Min ungdom. I strid för Preussens och Tysklands storhet. Fredsarbete. Övergång till privatlivet. Striden om Ostpreussen. Tannenberg. Slaget vid de Masuriska sjöarna. Fälttåget i Polen. 1915. Frågan om krigets avgörande. Strider och operationer på ostfronten. 1916. Den ryska offensiven. Kallelse till högsta krigsledningen. Livet i stora högkvarteret. Det rumänska fälttåget. Ost- och västfronten intill utgången av 1916. Utrikespolitik. Fredsfrågan. Inre politik. Förberedelser för krigsåret 1917. U-båtskriget. Kreuznach. Den fientliga offensiven under första halvåret 1917. Ostfronten. Offensiv mot Italien. Fortsättningen av de fientliga anfallen under andra halvåret 1917. En blick på de inre förhållandena hos stater och folk vid slutet av 1917. Den avgörande striden på västfronten. Det ”stora slaget” i Frankrike. Slaget vid Lys. Slaget vid Soissons och Reims. Anfallet strandar. Över förmåga. Militärt och politiskt från Österrike-Ungern. Mot slutet. Mitt avsked. Efterskrift (om tiden 1919-1934)           

Bonniers 1934

Hugemark Bo (Redaktör, överste och chef för Militärhistoriska avdelningen vid Militärhögskolan.)      

Tredje världskrigets slut.

Mjuk pärm. Illustrerad 236 sid. Fint skick!

Här presenteras samlade Bo Hugemarks månatliga analyser, publicerade i Officersförbundsbladet juli 1988-mars 1992 De täcker en tid av växlande hopp, besvikelser, farhågor och förväntningar, en tid som förutom Sovjetimperiets nedgång och fall också rymmer Kuwaitkriget och en del egendomliga turer i den svenska säkerhets- och försvarspolitiken. Plus kalendarium över viktiga händelser under den berörda perioden.                       

Probus 1992

Jacobsen Bertil (1901-1962, styrman i Kungl. Flottan)        

God ton och städat bruk i militärlivet.

Häfte 40 sid. 2 upplagan. Namnad.

Utgivarens Förlag 1944

Lockhart Robert Bruce (1887-1970, brittisk journalist, författare och hemlig agent)         

Nu kommer notan.

Häftad. 464 sid..

Under kriget tjänstgjorde författaren i det engelska informationsministeriet, där han närmast ledde den underjordiska propagandan i de av tyskarna ockuperade länderna. Det är interiörer från denna spännande verksamhet som bildar bakgrunden i denna hans senaste bok där han också gör många intressanta avslöjande om den tyska oppositionen.                            

Tidens Förlag 1947

Lundström Ragnvald                

Tjeckoslovakiens undergång i dokumentens belysning.

109 sid. Häftad. Ouppsprättad. Fint skick!

Internationell politik 5. Skrifter utgivna av Utrikespolitiska institutet                         

Kooperativa förbundets bokförlag. 1939

Macdonald Peter                      

The SAS in Action.

Mjuk pärm. Illustrerad. 192 sid. Engelsk text. Tillskrift på försättsbladet.

The story of how this unit has become one of the most admired special forces in the world today. The first section of the book looks at the fighting history of the regiment, from its beginnings in World War II through to the 1970s. The second section examines the role of the regiment in the past 15 years, including their counter-terrorist activities in Northern Ireland and in the Falklands. The final section looks at the SAS today, describing the gruelling selection procedure and how the regiment is structured so that it survives and keeps many of its activities secret. This section also looks at what the regiment would do in the event of war in Europe, and how it prepares for this possible task. It also assesses the SAS in comparison with other special forces in the world today including the Russian Spetsnaz, the US Special Forces and the German GSG9 antiterrorist squad.              

Sidgwick & Jackson 1992

Mayer, S.L. / Percival, Charles / Hogg, Ian V. / Preston, Antony                   

Weapons of the Gulf War.

Kartonnage. Illustrerad. 80 sid. Engelsk text.

Aircraft and Air Weapons. Land Weapons. Ships and Naval Weapons.     

Magna Books. (1991)

Mcnab Andy  

Attack! Mitt liv som kommandosoldat.

Inb. Illustrerad. 384 sid. Lite slitet omslag.
Som kommandosoldat i brittiska SAS, Special Air Service, har Andy McNab deltagit i hemliga operationer på fem kontinenter. Hans jobb var dödligt och smutsigt. Han berättar om spaning och underrättelsetjänst, kontraterrorism och gisslanfritagning.                            

Bonnierförlagen 1997

Olle i Grinn.

Pseudonym för Överste Karl Alfred Rignell. Regementschef, Älvsborgs regemente, I 15 1920-1927

Decktan uttå Olle i Grinn. Um nar han exera beväring å m. m.

Mjuk pärm. 90 sid. Dialektala dikter om militärlivet. Verkar vara ett facsimiltryck av senare datum.

Stockholm 1898

Poljakov Georgij (krigskorrespondent vid den sovjetiska militärtidningen Krasnaja zvezda)

Bakom fiendens linjer. Krigsdagbok från östfronten.

Limhäftad. Illustrerad. 117 sid. Fint skick.

I denna unika skildring får vi följa den kaotiska utvecklingen med Poljakovs ögon via hans penna: övergången till partisankrigföring samt hur nya försvarslinjer byggs upp och vi kan förstå de svårigheter som tornade upp sig för de dittills så segerrika tyska trupperna            

Svenskt militärhistoriskt bibliotek. 2004

Ryan Chris (1961-)

Den ende som kom undan.

Illustrerad pocket. 260 sid.
Bravo två noll, en brittisk kommandostyrka som specialiserat sig på sabotage, landsattes under Gulfkriget 1991 inne i Irak. Gruppens uppdrag var att spåra upp Scudrobotar men den upptäcktes snart av irakierna och togs till fånga. Endast Chris Ryan lyckades undkomma och ta sig till Syrien. Spännande skildring av den oerhört strapatsrika marschen genom öknen

Månpocket 1998

Red.

Vinstförteckning Landstormslotteriet 1929. Dragning 15 maj 1929. + Rekvisitionsblankett för köp av lotter.

Granskad och godkänd 1 mars 1929

Red.                   

Krigsutbrottet i dokumentens belysning - I. Englands blå bok

XL+308 sid. Inb. Andra upplagan. Fint skick. Blekt rygg.

Internationell politik 8. . Skrifter utgivna av Kommittén för utrikespolitisk upplysning           

Kooperativa förbundets bokförlag. 1939

Red.                   

Fred och krig. Förenta staternas utrikespolitik 1931-1941

208 sid. Häftad. Ouppsprättad. Fint skick!. Internationell politik 21.

Skrifter utgivna av Utrikespolitiska institutet      

Kooperativa förbundets bokförlag. 1941

Red.

Hemvärnets Stridsskola. Vällinge.

Häftad. Illustrerat informationshäfte 8 sid. Kulspetskladd på bakpärmen.

1950-tal?

Red.

Tower of London. Souvenir Album. Price two shilling and six pence.

Illustrerat häfte. Liggande format. 17,5x21,5 cm. 20 sid.
Towern, medeltida försvarsfästning och palats. Byggd på 1000-talet.

Gale & Polden LTD u.å. 1950-tal?

Red.                   

Militära Fakta 1965.

Häfte 20 sid.

Massor med information i tabeller och diagram både från Sverige och andra länder.              

Försvarsmaktens Press- och Upplysningsavdelning 1965

Red.                   

Militära Fakta 1966.

Häfte 24 sid.

Massor med information i tabeller och diagram både från Sverige och andra länder.              

Försvarsmaktens Press- och Upplysningsavdelning 1966

Red.

Armén i utveckling.

Mjuk pärm. Illustrerad 234 sid.

Innehåll: Svensk säkerhetspolitik i framtidens Europa. Hotbildsutvecklingen. Militärteknisk utveckling. Teknik-, Taktik- och doktrinutveckling. Utvecklingstendenser i öst och väst. Nya begrepp inom krigskonsten. Underrättelsetjänstens mål och medel. Lednings- och telekrig. Armén och kunskapssamhället – strukturer i omvandling. Det fragmenterade stridsfältet. Utvecklingen av ledningssystem. Material i armén – teknikutveckling och kunskapsuppbyggnad. Människan i högteknologiska system. Simulatorer och simulatoranvändning. Armén och internationella uppdrag. Högteknologi och ledarskap. Etik i morgondagens försvar. Värnpliktssystemet. De frivilliga försvarsorganisationerna och deras betydelse. Försvarsmaktens markstridsfunktion.

Försvarsmedia AB 1994

Red.

Ystad International Military TATOO '99.

Häfte. Illustrerat. 38 sid. Första året. Arméns Musikkår. Hemvärnets musikkår Ystad. Estonian Guard Orchestra. The Lowland Band of the Scottish Div. Svea Livgardes Musketerar & Fältpiparkårer. Marinens Musikkår. Heeresmusikkorps Neubrandenburg. Marynarki Wojennej RP. Strathclyde Police Pipe Band. M.fl.

1999

Ystad International Military TATOO 2009.

Häfte. Illustrerat. 48 sid. Arméns Musikkår. Hemvärnets musikkår Eslöv och Skaraborg. DunEdin Pipes and Drums Edinburgh. Livgardets Kamratförening och Drilltropp. Norske Gardeveteraners Drillkontingent. Band of the Royal Malaysian Police. Arméns Trumkår Heeresmusikkorps 1 Hannover. Band of Her Majesty´s Coldstream Guards England.. M.fl.

2009

Reid William

Vapen genom tiderna. Kastvapen och Eldvapen.

Pocket. Illustrerad. 256 sid.

En inspirerande guide och oumbärlig faktasamling med bilder både i färg och svart/vitt.

Wahlström & Widstrand 1984   

Rück Friedrich

Sovjetunionen och Komintern.

Häftad.180 sid.                      

Kooperativa förbundets bokförlag 1943

Schön Bosse   

Jakten på en pappa. En bok om lögner, svek och fåfänga i den svenska adeln.

Illustrerad pocket. 285 sid.

Detta är den märkliga berättelsen om Michaël Palmstierna Hamilton och hans sökande efter sin far. Michaël föddes 1956 men hans far, greve Ulph Hamilton, vägrade att erkänna honom. Modern inledde då en faderskapsprocess, som kom att pågå i hela 43 år. Ulph Hamilton tjänstgjorde i den svenska armén när han bestämde sig för att bekämpa bolsjevismen på den finska fronten. Han ledde tack vare sina språkkunskaper en grupp svenskar som kom att kallas Hamiltongruppen. De skrevs in i Waffen-SS och reste ner till Tyskland för utbildning. Under pågående utbildning fick Hamilton en frisedel från Waffen-SS. Som skäl angavs att han ansågs vara "politiskt opålitlig".         

Big Bok 2006

Schön Ebbe

Kungar, Krig och Katastrofer.

Inb. Illustrerad. 204 sid.
Vem sköt Karl den tolfte, och hur? Ingen vet, men i folkets sägner finns många förklaringar, till exempel att han blev skjuten med en knapp ur sin egen uniform, eller att skytten var en norrman som var så trollkunnig att hans kulor träffade utan att han behövde sikta.
Sveriges muntliga historia, den som vi finner i folkliga sägner och trosföreställningar, är burlesk, respektlös och humoristisk, ibland också romantisk och känslosam.
Ebbe Schön, folklorist och litteraturvetare, tar här upp den historia som folket självt har skapat om landet och dess regenter: fantastiska berättelser om monarker ända från forntidens sagokungar till "den siste krigarkungen" Karl Johan. Sägnerna om krig handlar om märkliga krigslister och ofattbara grymheter, om manliga råskinn och kvinnliga hjältar, om trolldom på slagfältet och om vanliga människor som narrar arméer på flykt. Farsoter, svält och ättestupor är också vanliga motiv i våra sägner.
Vad är sant och vad är dikt? Varför har sägnerna berättats? Boken tar upp angelägna, tidigare föga behandlade frågor och lyfter samtidigt fram sägnernas fina berättarstoff till en förening av populärvetenskap och kvalificerad underhållning.

Rabén Prisma 1994

Skantze Alexander (1972-)

Rikets Tjänst.

Häftad. 408 sid. Lite veck på pärmen. Namnad!
Tre grabbar rycker in i det militära. De ska utbildas till befäl vid ett signalistregemente. Rappt och roligt skildrar Alexander Skantze det helvete som lumpen kan innebära. Men han berättar också om de positiva aspekterna, mellan överordnade och underlydande, mellan kvinnliga och manliga soldater.

Bonniers 1997

Stolpe Herman                           

Tysklands krav på kolonier.

101 sid. Häftad. Ouppsprättad. Fint skick!.

Internationell politik 2. Skrifter utgivna av Utrikespolitiska institutet                          

Kooperativa förbundets bokförlag. 1939

Strömbeck Stig (Red.)

AFF 100 år. Försvar för frihet och fred. Alla folks frihet och hela världens fred. Svensk säkerhetspolitik och totalförsvar. Tillbakablick - framtid.

Illustrerad. årsjubileum. Defence for freedom and peace summary.

Stockholm, Allmänna Försvarsföreningen, 1990.

Thulstrup Åke

Italiens utrikespolitik under fascismen.

117 sid. Häftad. Ouppsprättad. Fint skick!

Internationell politik 13. Skrifter utgivna av Utrikespolitiska institutet                          

Kooperativa förbundets bokförlag. 1940

Ulfving Lars

Den stora maskeraden. Sovjetrysk militär vilseledning. Maskirovska sett i ett historiskt perspektiv.

Häftad. 110 sid.

Försvarshögskolans Acta C8 operativa institutionen 2002

Werner Mårten                         

Fältprästens Berättelser.

Inb. Illustrerad. 83 sidor. Bl. a. I FN-förband i Gaza. Gallrad biblioteksbok. Ganska fin.         

EFS-förlaget 1971

White Terry

The Making of the World's Elite Forces

Hardcover. Illustrated. 192 pages.

Contents: Elites in history. Selection and training. The Royal Marines. The US Marine Corps & Navy Seals. The British Paras. US Airborne Forces. The Israeli Parachute Corps. US Army Rangers. The French Foreign Legion. Spetsnaz. The British SAS. The Green Berets. The Australian SAS. Fighting terrorism. Weapons and equipment. Index and acknowledgements.

Sidgwick & Jackson Ltd 1992

Wilkinson Frederick

Gamla skjutvapen.

Häftad. Illustrerad. 159 sid.
Innehåll: Forntida "artilleri". Krutet. De första kanonerna. De tidigaste eldhandvapnen. Luntlåset. Hjullåset. Snapplåset. Flintlåset. Slaglåset. Bakladdningen. Tillverkning och stämplar. Dekoration. Moderna vapen. Litteratur.

Forums färgpocket 1971(2)

Ville i Momåla (Vilhelm Moberg 1898-1973)

I vapenrock och linnebyxor. En krigsmans intryck och upplevelser.

Häftad. 119 sid.

Facsimileutgåva av originalupplagan som utkom 1921. Skriven i Kungl. Kronobergs arrestlokal under fullgörandet av värnplikten år 1921.

Rediviva 1973

Öste Alfred     

Förenta staternas utrikespolitik.

124 sid. Häftad. Ouppsprättad. Några nagg i omslaget.

Internationell politik 18. Skrifter utgivna av Utrikespolitiska institutet                   

Kooperativa förbundets bokförlag. 1941

Spioneri. SÄPO. FBI. CIA. KGB.

Aline, grevinna av Romanones
(Aline Griffith 1923-)

Spion i rött.

324 sid. Namnad.
Den sanna berättelsen om stjärnmannekängen Aline Griffith värvades som hemlig agent till den amerikanska underrättelsetjänsten. Blev utsänd till Spanien för att infiltrera det nazistiska toppskiktet i Madridsocieteten.

Prisma 1990

Dansande spion.

Illustrerad 332 sid. Gott skick med naggat skyddsomslag.
Under andra världskriget blev hon utsänd att infiltrera det nazistiska toppskiktet i Madridsocieteten som hon berättat i boken ”Spion i rött” 1966 sänds Aline Griffith till Paris av CIA för att avslöja en centralt placerad mullvad inom NATO som allvarligt hotar USA:s säkerhet. Detta är hennes självupplevda äventyr som CIA-agent.

Prisma 1991

Bazna Elyesa (1904-1970) Berättat för Hans Nogly

Jag var Cicero. Krigets störste spion lägger korten på bordet.

Inb. Illustrerad. 240 sid.
Cicero berättar själv. Elyesa Bazna - den anatoliske fåraherden och anställd som butler hos brittiske Ankara-ambassadören i Turkiet, som blev det andra världskrigets kanske farligaste spion.

Saxon & Lindströms Förlag 1962

Bernhardsson Carl Olof

Spionpolisen går på jakt.

Illustrerad. 612 sidor 1,85 kg Skavd pärm.
Innehåll: Vad är spioneri? Utländska spioner under första världskriget. Spionfall i Sverige 1912-1918. Från krig till krig. Politiska attentat i Sverige. Spionens och sabotörens mål och medel. Utländska spioner under andra världskriget. Atomspionaget. Spionfall i Sverige under andra världskriget 1939-1945. Skyddet mot spion- och sabotagefaran. Aktuella spionfall.

Natur & Kultur 1952

Bresky Tomas (1944-)

Kodnamn Mikael. Spionaffären Enbom och kalla kriget.

Inb. 269 sid. Nära nyskick!

Ordfront 2008

Chochlov Nikolaj

Bödel åt Moskva.

Häftad. 266 sid. Lite naggat omslag.
Nikolai Chochlov hade uppdraget att mörda en misshaglig antikommunist i Tyskland, men hoppade av och blev därefter själv ett mål för lejda mördare

Gothia 1961

"E. 7"

Jag är spion.

Hfr band 328 sid. Spionaget i efterkrigsårens Europa.

Tidskriftsförlaget Allhem A.-B. 1939

Flicke Wilhelm F.                       

Röda kapellet. Sovjets radiospionage i Europa.

Häftad 311 sid.

Avslöjar spionligans arbetsmetoder. Skildrar hur nätet kring "Rote Kapelle" drogs till och hur man lyckades spränga ligan. Detta är vår tids största sanna spionroman. Boken som i Tyskland stoppades av Sovjet.                  

Gothia 1959

Forsberg Tore ( 1933-2008 f.d. kontraspion vid Säpo under mer än tre decennier)

Spioneri. En förbjuden nödvändighet.

Hård pärm. Illustrerad. 182 sid. Nära nyskick!
Om agenter och spioner som under 1900-talet - i vårt närområde - på ett avgörande sätt påverkat vår historia.

Hjalmarson & Högberg 2009

Huss Pierre J. / Carpozi Jr George

Röda spioner i FN.

Inb. Illustrerad. 320 sid.
Den första autentiska skildringen av det omfattande spionage som bedrivs mot Förenta Staterna av Sovjet under täckmantel av diplomatisk immunitet.

Spektra 1968

Jute André (1945-)

...Ryktet om min död...

Kim Philby (Harold Adrian Russell 1912-1988) - spionen som förrådde en hel generation. Inb. 279 sid.

Bra Spänning 1982

Kirst Hans Hellmut (1914-1989)

Sanningen om Sorge.

Häftad. 270 sid. Stämplad ”Läsexemplar”
Källmaterialet till denna roman är hämtat ur böcker, klipp ur tyska, europeiska och utomeuropeiska tidningar, tidskrifter och nyhetsmagasin, vidare från samtal och korrespondens med journalister, författare, diplomater, agenter och kriminaltjänstemän.
Richard Sorge (1895-1944) tysk journalist och spion för Sovjetunionen i Japan före och under andra världskriget. Han kom till Japan 1933. Officiellt gick han med i nazistpartiet och arbetade på den tyska ambassaden som agent för Abwehr. Sorge hängdes 1944. Sovjetunionen ville inte känna vid honom förrän 1964.

Wahlströms 1983

Martelli George

Mannen som räddade London. Berättelsen om Michel Hollard.

Inb. 267 sid. Fint skick!
Hollard, som hemlig agent för de allierade, byggde han upp en egen spionorganisation, Réseau "Agir" 1940 efter frankrikes kapitulation. Han lyckades snoka upp ritningar över tyskarnas hyperfarliga robotbaser och överlämnade till engelska militärer i Schweiz. Han blev förrådd och överlämnades till Gestapo. Hamnade i dödslägret Neuengamme.
Michel Hollard (1897 -1993)

Prisma 1976

Meurling Per

Spionage och Sabotage i Sverige.

Halvfranskt band. Folkupplagan. Illustrerad 443 sid. Pärmen i fint skick men där finns lagerfläckade sidor.

Kristianstad 1954

Moyzisch L.C.( Ludwig Carl Moyzisch, attaché på Tyska Ambassaden i Ankara)

Operation Cicero.

Häftad. Illustrerad. 219 sid. Sliten pärm med veck.
Spionhistoria under andra värdskriget. Utspelar sig i Turkiet 1943-44. Krigets störste spion Elyesa Bazna - den anatoliske fåraherden och anställd som butler hos brittiske Ankara-ambassadören i Turkiet, som blev det andra världskrigets kanske farligaste spion.

Bonniers 1953

Owen Frank

Eddie Chapman-gåtan. Vår tids märkligaste spionhistoria.

Häftad. 247 sid. Naggad och lagad pärm.
Spion och kontraspion i tyskarnas sold men arbetade för sina egna landsmän har Eddie Chapman säkerligen andra världskrigets otroligaste spionöde bakom sig. Han var en charmerande brottsling, en bedragare och kvinnotjusare. Han var även en av andra världskrigets mest osannolika dubbelagenter. Efter att ha utbildats till tysk spion i det ockuperade Frankrike, släpptes Chapman med fallskärm över England 1941, utrustad med en revolver, en kortvågsradio och en cyanidkapsel, med order från Abwehr att spränga en flygplansfabrik. I stället kontaktade han MI5, den brittiska underrättelsetjänsten. De följande fyra åren arbetade Chapman som dubbelagent, och blev brittisk spion i hjärtat av den tyska underrättelsetjänsten. I Nazityskland hyllades han som en hjälte och belönades med Järnkorset, den enda brittiska medborgare som någonsin fått utmärkelsen. Samtidigt visste ingen av Chapmans uppdragsgivare eller otaliga älskarinnor var hans lojalitet egentligen låg. Eddie Chapman (1914-1997)

Forum 1955

Radó Sándor

Moskva anropas! Den första dokumentära skildringen av ryskt spionage mot Tredje riket. Avslöjat av dess ungerske ledare.

Inb. 330 sid.

Forum 1971

Red.

Spionerna under världskrigen.

Inb. 7 band, 156+156+156+156+154+156+156 sid. Några ryggar med små hack.

Band 7 behandlar Stig Wennerström. Vikt 1200 g.

Enhetspris-Förlaget 1962-65

Schwarz Ted / Lorenz Marita (1939-)

Marita. En sällsam kvinnas berättelse om kärlek och spionage – från Castro till Kennedy.

Inb. Illustrerad. 255 sid.
Marita Lorenz är en tysk kvinna som hade en affär med Fidel Castro 1959 och i januari 1960 var inblandad, genom CIA:s försorg, i ett mordförsök på Castro. På 1970-talet hon vittnade om mordet på John F. Kennedy.

Richters 1994

Skansen Per Arne

Lösenord: Buss 311 - Fem år som dubbelagent i Stockholm.

Baksidetext: En detaljerad och inträngande skildring av en agentvärvning på svensk mark, ur det tilltänkta offrets synvinkel. Per Arne Skansen kontaktades vintern 1986/87 av en sovjetisk militärattaché. Det började med oförargliga tjänster och tal om vänskap och fortsatte med sprit, krogbesök och pengar. Skansen tog kontakt med den svenska säkerhetstjänsten och rapporterade allt som skedde. Av rapporterna har det blivit en bok, ett titthål in i en värld som finns runt om oss, men som vi vanligtvis inte ser.

Legus Förlag 1993

Trepper Leopold (1904-1982)

Röda kapellet

351 sid. Ny upplaga.
Spionchefen berättar sanningen om andra världskrigets mest framgångsrika agentnät. Spionorganisationen "Röda Kapellet" bredde ut sig till Frankrike, Holland, Belgien, Skandinavien och långt in i Hitlertyskland. Gestapo var under lång tid precis i hälarna... och till slut gick det galet...

Wahlström & Widstrand 1983

Treholt Arne (1942-)

Ensam.

365 sid. Från Treholts arrestering på Fornebu 1984 till rättegångens början drygt ett år senare.

Bonniers 1985

Wennerström Stig (1906-2006)

Från början till slutet. En spions memoarer.

Inb. 288 sid. Omslaget med blekt rygg. Fint skick.

Dömdes 1964 och benådades 1974

Bonniers 1972

Wierup Lasse, författare till Svensk Maffia.

Infiltratören - den smutsigaste härvan inom svensk polis.

Illustrerad pocket 425 sid.
Under 8 år arbetade Mats Åström som infiltratör åt den svenska polisen. Han gillrade fällor för MC-gäng, knarkhandlare och rånare...

Norstedts 2009 (2)

Wierup Lasse / Larsson Matti

Svensk Maffia. Fortsättningen.

Illustrerad pocket. 408 sid.
Tre år efter banbrytande Svensk maffia en kartläggning av de kriminella gängen berättar journalisterna Lasse Wierup och Matti Larsson om vad som hände sedan. Fler och fler unga män skulle kämpa för att slå sig in i den värld där den våldsammaste vinner. Otåliga 90-talister hade inte tid att gå den långa vägen utan bildade egna grupper. Frustrationen i segregerade förorter kanaliserades genom nya gäng. Konkurrensen utlöste krig och konflikter i helt en ny omfattning. Och i tysthet fortsatte de mest välorganiserade att bygga upp sina förmögenheter. Men för första gången samlade Sverige sig också till ett gemensamt motstånd. Det är under 2010-talet som den verkliga kampen mellan samhället och gängen kommer att stå.

Månpocket 2011

FLYG

Ahlgren Jan / Christofferson Lars / Jansson Lasse / Linnér Anders

Faktaboken om Gripen. Utgåva 4.

Häftad. Illustrerad. 128 sid.

JAS AB 1998

Annerfalk Anders

Flygvapnet 1926-1996. Från Dronten till Gripen. Flygvapnet 70 år den 1 juli 1996.

Inb. Illustrerad. 224sid. Nära nyskick! (Specialupplaga av den 1995 utgivna boken ”Flygvapnet - en historisk översikt”)

Baksidetext: Flygvapnet fyllde sjuttio år 1996. Flygvapnet var därmed vår yngsta försvarsgren. Flyghistorien är ännu så kort att den är gripbar. Det finns fortfarande de som minns pionjäråren, ja kanske själva var med. Ändå är människans dröm om att flyga, fri som fågeln, kanske lika gammal som människan själv. Det här är en bok om flygvapnet. Den riktar sig till den som vill veta mer om det svenska flygvapnet och dess historia. Den berättar om välbekanta namn som Caproni, Fokker och Saab. Den berättar om framgångar och motgångar, spioner och hjältar, glädje och sorg. Boken kan ses som en hyllning till alla de som byggde upp flygvapnet, som förvaltade det - och som bär arvet vidare, mot sekelskiftet. Den berättar till och med om när Flygvapnet var på Antarktis!

Aviatic Förlag-flygboksförlaget, 1996


Bergman Bill/ Svensson S. Artur (Redaktion)

Ett år i luften. Flygets årsbok 1958.

Illustrerad 282 sid. + Krönika XXXVII sid. Naggat skyddsomslag.
Ur innehållet: Militär brytningstid. Frankrikes flygvapen och flygindustri. Flygplansutveckling. Draken. Internationellt. Hur ska det gå med Jetflyget? Fraktflyg. Vad är Jet? Från Polarflyg till Caravelle. Flyg mot skogsbrand. Flyg och fiska. VM i Segelflyg. För 30 år sedan. Fallskärm m.m.

Allhems Förlag 1958 (2)

Ett år i luften. Flygets årsbok 1959-1960.

Illustrerad 342 sid. Naggat skyddsomslag. Tillskrift  
Ur innehållet: Luftförsvar i atomåldern. Finlands luftstridskrafter. Med Mach2 eller mera, Strategic Air Command (SAC). Svenska flygvapnet i Etiopien. VM i flygmilitär femkamp. Femte VM-segern i rad. Svenskt flyg i FN-tjänst. Kosmobiologiska perspektiv i atomåldern. Linjeflyg AB. Mannen bakom Linjeflyg. SAS går in i jetåldern. Ett SAS-år i luften. Världsluftfartsriksdag i San Diego. Luftfartspolitiska perspektiv. Safirer, stol och helikopter-Saab går vidare. Svensk militär flyghistoria i skala 1:50. Munkar, kavallerister, flygare. Första ensamflygningen. SM i segelflyg 1959. Krönika                       

Allhems Förlag 1959

Ett år i luften. Flygets årsbok 1960-1961.

Illustrerad 380 sid. + Naggat skyddsomslag.  
Ur innehållet: Luftkrigföringens vapensystem. Saab 35 Draken. Attackflyget ökar sin slagkraft. Från flygförvaltningens försökscentral. Flygkonst och showbusiness. En silvergrå gammal dam. Teknisk utveckling och personalutbildning vid flygvapnet. F2 inför robotåldern. Flygarens personliga utrustning - och rustning. Aktuellt västmaktflyg och robotar. Världsmästerskapstävlingen i flygfemkamp. Den internationella luftfarten. Långdistansjet under SAS-året 1960. Convair bygger jetplan för SAS. Ett märkligt flygplan fyller 25 år. Ur en trafikflygares vardag. Instrument och reglage i cockpit i en DC-7C. Charterflyg på gott och ont. Svenskt postflyg. Den förste månresenären. Kvinna ser på flyg. Att lära sig flyga. Motorflygtävlingsåret 1960. KSAK:s sextioårsjubileum. Lätta flyget blir reseflyg. Fram för landningsstråk. Anvisningar rörande inrättande och drift av mindre flygplats. Segelflyg-VM 1960. Krönika.          

Allhems Förlag 1961

Boning Richard A.                      

The Red Baron.

Inb. Illustrerad med teckningar av Harry Schaare. 47 sid. Namn? bortklippt på försättsbladet annars mycket fint skick! Engelsk text. ”The Incredible Series”

Manfred Albrecht von Richthofen, "Röde baronen" 1892-1918, tysk jaktflygare som efter 80 segrar blev nedskjuten av luftvärn i luftstrid mot brittiskt flyg.     

Barnell Loft Ltd New York 1975

Bull Angela

Flygaräss

Häftad Illustrerad. 48 sid. Nyskick. Om Amelia Earhart (1897-1937) Den första kvinnan som soloflög över Atlanten 1932. Hon försvann spårlöst vid ett försök att flyga jorden runt 1937.

Bonnier Carlsen 2001

Darwall Bjarne

Luftens dirigenter

Inb. Illustrerad. 208 sid. Fint skick!

Behandlar den moderna stridsledningens utveckling i Sverige från 1940-talet fram till dagens moderna system med JAS 39 och flygburen spaningsradar typ FSR 890.          

Air Historic Research. 2004

Grundberg Lars-Inge Andersson Nils-Olof (Redaktion)

Torslanda. Flygplatsen på framsidan.

Inb. Illustrerad. 255 sid. Flyghistorisk revy.

Svensk Flyghistorisk Förening (SFF), 2007

Haventon Peter

Flygplan från förr. Civilflygets historia i bilder.

Häftad 96 sid. Närmare 200 originalbilder.

Semic1989

Karhunen Joppe                        

Luftkriget över Finland. Marskalkens flygande riddare.

Inb. Illustrerad. 336 sid. Nära nyskick.

Baksidetext: Jorma "Joppe" Karhunen (1913-2002) var under Vinter- och Fortsättningskrigen en av Finlands främsta jaktflygare vid elitförbandet i Lentolaivue 24, Flygflottilj 24. Efter att ha uppnått 25 luftsegrar utnämndes Karhunen till Mannerheimriddare den 8 september 1942. Året därpå utnämndes han till chef över Flygflottilj 24 och kom därefter att leda förbandet från marken. När kriget mot Sovjetunionen slutade den 4 september 1944 hade Karhunen tillvunnit sig 31 luftsegrar och hans förband hade då skjutit ner 877 sovjetiska flygplan. Boken ger en god bild av luftkriget över Finland mot en motståndare som materiellt sett var överlägsen de finländska luftstridskrafterna, men som liksom markstridskrafterna slog en hel värld med häpnad över det lilla landets framgångar mot stormakten.            

SMB 2008

Kernell Stig

Hopp i nöd & lust. Om fallskärmens utveckling ur svenskt perspektiv.

Inb. Illustrerad. 160 sid. Gott skick.

Flyghistorisk revy. 1997

McDonald Steve

An international airport.

Illustrerat häfte. 32 sid. A4-format. Engelsk text.

Insight 1990

Näslund Rune

Flyg.

Hård pärm. Illustrerad av George Beverloo och Björn Karlström. 32 sid.

FIB:s Vetaböcker nr 2.

FIB (1954)

Nørgaard Erik (1929-)

Titta en ballong.

Rikligt illustrerad. 198 sid. 27x22 cm. Naggat skyddsomslag

Luftballongens och luftskeppens historia. Denna bok är ingen vetenskaplig redogörelse. Den är först och främst en bildberättelse om luftballongens poesi och skönhet och om luftskepparnas mod, triumfer och tragedier.

Rabén & Sjögren 1971

Red.

Southhampton Hall of Aviation.

Flygmuseum, Klammerhäftad utställningsbroschyr. Liggande A4. Opaginerad. 12 sid+omslag.

Utan årtal.

Red.

Ikaros. Flygvapenmusei årsbok 1993.

Inb. Fotoillustrerad i färg och sv/v. Fint skick! 119 sid.

Innehåll: Förord. Sven Scheiderbauer; Vad är ett Museiföremål? Stefan Bermlid; Bengt Gustafsson Nordenskiöld. K-R Böhme och Sven Scheiderbauer; Flygets Hus på Malmen. Carl-Gustaf Ahremark och Stig Jansson; Kultursyn och människa-maskinproblematik. S O Olson och L Christofferson; "Modellflyg" i stor skala. Olle Klinker; Sett i "Backspegeln". Carl-Gustaf Ahremark; Flygvapenmuseum - Verksamhetsåret 1992-93. Sven Scheiderbauer.

Flygvapenmuseum 1993

Ikaros. Flygvapenmusei årsbok 2000.

Inb. Fotoillustrerad i färg och sv/v. Fint skick! 127 sid. Upplaga 2 900 ex.

Innehåll: Förord. Per Pellebergs; Saabs satsning på Sierra Leone; Kemi-Ikaros - den flygande kemisten; Från silvervinge till SAS-kapten; Mr Graham får en idé; Fotokavalkad; F15 Flygmuseum, Söderhamn; Flygvapenmuseum - året som gått; Index Ikaros 1991-2000.

Flygvapenmuseum 2000

Red.                                                

Från luftakrobatik till världscirkus. SAS på 90-talet. En liten bok om hur vi vinner.

Illustrerad med cirkusbilder. 65 sid.
En bok till SAS-anställda om planerna inför 1990-talet.                

SAS 1990

Red.                   

World Directory of Leisure Aviation 2006/2007.

Illustrated magazine with 302 pages.
Over 1500 Aircraft, Paragliders, Ultralights, Microlights, Paramotors, Hang Gliders, Gyrocopters, Paraplanes, Helicopters, Light Sailplanes, Enginers, Accessories, Importers, etc.          

Norman Burr WSLA, UK 2006-07

Shaw Robbie

F5 Warplane for the World.

Mjuk pärm. Illustrerad. Opaginerad c:a 140 sid.

Airlife Publishing Ltd 1990

Skogsberg Bertil (1932-)

På filmens vingar Flygfilmens historia i ord och bild

Illustrerad. 224 sid.
I första hand en spännande och underhållande bok men på samma gång fungerar den som ett uppslagsverk för film- och
flygintresserade.

Bra Böcker 1981

Stanton Paul

(Pseudonym för Arthur David Beaty 1918-1999 före detta major i RAF stationerad på Malta under andra världskriget. Hans böcker om flygning gav honom världsrykte.)

Stjärnor utan nåd.

Häftad. 228 sid. En roman om flygandet spänning och faror såsom Saint-Exupéry, Shute och Gann har skildrat det. Ett patrullplan har fått order att fälla en fruktansvärd, ny bomb, K 6, det dödligaste av alla atomvapen. Bomben är inställd på att detonera på 5 500 fots höjd – men när ordern återtages och bomben skall säkras klickar mekanismen… Originaltitel: Village of Stars som Alfred Hitchcock köpte rättigheterna att filma, men den blev aldrig producerad.

Berghs 1961

Red.

Royal Canadian Air Force Exercise Plans for Physical Fitness.

Illustrerad pocket.175 sid. The XBX Plan for Women. The 5BX Plan For Men. 6th printing.

Pocket Books 1974

Testrake John (1927-1996)

”Flight 847" Kapad.

Kartonnage. 156 sid. Kaptenens egen berättelse om set som blev historiens längsta flygkapning. Kaparna var medlemmar i Hizbollah och Islamiska Jihad.

Libris 1990

Wiesler Rolf

De flög för Norge.

Häftad. Illustrerad med teckningar. Ganska sliten. Pojkarnas flygbok

Åhlén & Åkerlunds Förlag 1942

Älmeberg Roger (1948-)

Flygaren som försvann.

Illustrerad. 229 sid.
Med ett gäng tidningsurklipp från bärgningen 2003-04. Forskning av piloten Alvar Älmebergs son, kring den försvunna DC 3:an. Den s.k. "Catalina-affären".

Askelin & Hägglund 1983

 

 free web counter Counter Powered by  RedCounter
pagerank check

Flag Counter

Sidokolumnen uppdaterad 
21 mars 2017

Välkommen till www.foreignlegion.n.nu.

framlingslegionen-sidi-bel-abbes-1950.jpg

 

 

 

Länkar

KÖPES!
Arne Thour:
Dånande hovar: äventyrsberättelse från Nordafrika och franska främlingslegionen.
Svenska Allmogeförlaget, Vetlanda 1943

/flaggatyskland-2.jpgDeutsche bücher

/flaggastorbritannien-2.jpgEnglish books

/flaggafrankrike-2.jpgLivres français

/flaggadanmark-2.jpgDanske bøger


/flagganorge-2.jpg
Norske bøker


/flaggafinland-2.jpgSuomen kirjat


/flaggasverige-2.jpgSvenska böcker

Svenskar i legionen:

Edgar P. Andersson (Egna böcker)
Lars Jesper Benzelstierna (Kapitel i bok av Björn Axel Johansson)
Wilhelm Boberg (Egen bok)
Johan Felldihnj (Kapitel i bok av Barbro Lindqvist)
Curt Lennart Fjellström (Kapitel i bok av Henry R. Leo)
Harry Forsberg (Egna böcker)
Sven Forssell (Egen bok)
Ivor Thord Gray (Biografi av Stellan Bojerud. Biografi av Joakim Langer)
Peter Hassel (Kapitel i bok av Anders Carlén/Mattias Falk)
Knut E. Häll (Egen bok)
Gösta V. Jönsson (Egna böcker)
Bengt Korch (Egen bok)
Ivan Lönnberg (Kapitel i bok av F.U. Wrangel)
Allan Mann (I tre böcker)
Elow Nilson (Egen bok)
Torsten Nilsson (Egen bok)
Sture Ronnö (Egna böcker)
Curth Samuelsson (Egen bok)
Henning Sandell (Ingår i biografin över Martin Sandell)
Martin Sandell (Biografi av Bertil Nelsson)
Nils Gustaf Ulric von Schoultz (Biografi av Ella Pipping)
Gösta Sehler (Egen bok)
Edvard Stjernström (Egna böcker)
Erik Söderqvist (Egen bok)
Widar Swahn (Egna böcker)
Roland Strandberg (Egen bok)
Assar Tano (Egna böcker)
Tamas Weber (Egen bok + bok med Thomas Nilsson på engelska)
Carl Georg Teodor Westée (Levnadsteckning av Peter von Möller)
Karl Einar Vide (Egen bok, men troligtvis inte i legionen)

Här är närmare 220 till som jag hittat små notiser om i dagstidningar m.m.
1831-2017. Se under "Artiklar"

Edgar P. Andersson, Gustav Andersson, Paul Almgren, Dick Beer, Peter Helioder Beijerlied, Einar Bengtsson, Lars Jesper Benzelstierna, Ragnar Benzen, Émile Hermann Benzien, Tony Berglund, Pascal Paul Bergman, C. T. Bergman, B. Bergmann, Per-Olof Billing (Per "Swansson"), C.T.A. Björck, Sven Blom, Percival Blomqvist, E. Blondell, Wilhelm Boberg, Otto Fredrik Wilhelm. F. Bogren, Olof Bremer, Charles Brener Hermann dit Perres, G. A. Broling, August Byman, Christer Byström, Mon Fredrik Bäcklinder, Carl Vilhelm Edgard Carlsson, G. A. Carlström, Adalbert Ceckhail, Johan Otto Elis Cederblad, Frédérick Dahlberg, Carl Dahlgren, Arne Dahlström, Sverre Dahlström, Sören Anders Arne Dennerfors, Waldemar Dombrowski, Josef Doré, Olof Edman, Johan Håkan Ejde, Ekberg, Edwin Ekdahl, W. Eklund, Leif Ekström, C. G. Elgström, Tage Eliasson, Fred Eriksen, Erik Adolf Erikson, E. B. Eriksson, Edmond Pétrus Hilmez Eriksson, Kenneth Eriksson, Nils August Erson, Egon Evertsson, Johannes "Johan" Felldihnj, Curt Lennart Fjellström, Ernst Edvard Flygare, Harry William Forsberg, Sven Forssell, Roberto Charles Ghisler, Holger Gilleström, Walter Gorlich, Per Tycko Granberg, Per Algot Grankvist, Ivor Thord-Gray (Thord Ivar Hallström), Carl Wilhelm Gredin, Henrik Gren, Lars Griph, Ingvar Grundström, Bengt Grylin, Reidar Gustafsson ("Reidar Emmanuel"), Erich Agne Göthlin, Kurt Haijby, Alf Karl Hajdukiewicz de Pomian, Jörgen Hammarström, Aage Erhard Hansen, Per Hansson-Flygare, Peter Hassel, Bo Havrell, Björn Hedlund, Curt-Wilhelm Heitsch, Holmgren, Maths Holmström, Tore Hållström, Knut Edvin Häll, Runar Höiom, Gösta Hörlin, Emile Jaconelli, Ruben Jarleborn, Gunnar Johansson, Hans Johansson, Kurt Johansson,  G. E. Jonsson, Bertil Jäderberg, Helmer Järnström, Erik Jönsson, Gösta Valdemar Jönsson, Lennart (Folke) Karlsson (Bata), ”Storsvensken” Karlsson, John William Kennedy, William Kohrtz, Bengt Korch, Sergei von Kothen, Karl Magnus Kullin, Carl Ernst Källander, Adolf Lagerheim, Alfred Lagerheim, Landgren, Nils Alfred Lidén, Sven-Bertil Lidström, Carl von Lieven, Lill, Carl Lindahl, Sten Lindmark, Sture Lindskog, Kjell Lindqvist, Allan Ljungquist, Henric Ljungqvist, David Lundberg, Mauritz Lundberg, Gunnar Lundquist (von Bergenheim), Viktor Lundquist, Wilhelm Luri, Semen Lynik, Ivan Lönnberg, Sander Mally, Allan Mann, Edgard Meissner, Miller, Gösta Moberg (hederslegionär), Johan Mollisson, Elow Gaston Nilson, S. B. Nilsson, Torsten Nilsson, Alfred (Fredi) Nissels, Per Uno Nordell, Olle Nyberg, Henry Nyman, Bernt Olofsson, Nils Ove Olson, Carl Olsson, Torsten Orre, Axel Gabriel Oxenstierna af Eka och Lindö, Victor Pierre Paganini, Nils Persson, Charles Peteres, Frédéric Léopold Marie Peters, Rudolf Petersén, Håkan Pettersson, Karl Axel Evert Pettersson, Sporre Wend Auguste Pettersson, N. Pihl, Willy Prante, Ernst Johan Eberhard Quensel, Alfred Casimir Reverony Saint Cyr, Alf Robertson, Sture Ronnö, Rouget de S:t Hermine, Simon Rubenkoff, Erik Rusén, Curth Samuelsson, Henning Sandell, Martin Sandell, Fritz Sandström, Nils Gustaf von Schoultz, Carl Gunnar Schreiber, Gösta Sehler, Carl Anton Setterberg, Bur Konrad Sjöberg,  Julius Konstantin Stenberg, Edvard Stjernström, Roland Strandberg, Carl Sundberg, Milton Sundin, Karl Hugo Sundsted (avrättad av tyskarna), Widar Swahn, Viktor Svanberg, E. Swedenhjelm, Harald Rune Yngve Svensson, Ivar Svensson, Jan Svensson,  Swensson, Rudolf Söderlindh, Erik Söderqvist, Assar Tano, George Bulmer Tarbit, Mats Thilander, Herman Thomas, Karl Thor, Daniel William (Billy) Thorin, Olof Thorsen, Bror Ture Thulstrup-Thun, Ensio Tiira (finländare), Jack Ulvensten, Bénno Wagschal, Axel Walleen, Tamas Weber, Weinberg, Carl Georg Theodor Westée, August Victor Wickenberg, K. E. Vide, Karl Erik Widman, Gustave Wirén, Linus Värdling, Mårten Åberg, Hans Åslund, Owe Örneståhl, Linus Övringe.

            
Utländska legionärer: 
Litteratur Utland.  
Artiklar & notiser Utland2

Anders Abel (Pseudonym, Norrman, bok)
Per Edvin "Sahara" Andersson (Finländare. Bok på finska)
Pierre Andersen (Dansk. Notis)
Svend Aage Andersen (Dansk. Notis)
Henrik A. Angell
(Norrman. Böcker på norska)
Trond Antonsen (Norrman. Artikel)
Jani Anttola (Finländare. Bok på finska)
Anton (Dansk. Bok på danska av Sjak Svendstorp)
Bernt Balchen (Norsk-Amerikan. Egen bok på norska)
Torkild Balsler (Dansk. Notis)
Ole Baltzersen/Christian Ebbesen (Dansk. Böcker på danska)
J. G. Becher (Dansk. Notis)
Ragnar Benediktson (Dansk. Kapitel i bok av Tove Nielsen)
O. Berg (Dansk. Notis)
Mogens Birch (Dansk Notis)
Oswald Bjerring (Dansk officer. Notis)
Reino "Cognac" Björkqvist (Finländare. Bok på finska)
Otto Ferdinand Bjørneboe (Dansk. Notis)
Tony Bohman (Norrman. Artikel)
Donald Bonnevie (Norrman. Notis)
Jan Peter Brettschneider (Dansk. Egen bok på danska)
Daniel Bruun (Dansk. Egen bok på danska)
Løjtnant Castberg (Dansk. Notis)
Marius Christensen (Dansk. Notis)
Svend R. Christensen (Dansk. Egen bok)
Trygve Christiansen (Norrman. Artikel)
Aage Eberhardt Christoffersen (Dansk. Notis)
Andre Fouchard Christoffersen (Dansk. Notis)
Bertel Harald Cohn (Dansk. Notis)
Wagn S. Dantoft (Dansk. Egen bok på danska)
Erik Henry Dederding (Dansk officer. Notis)
Niels C.C.E. Dehn (Dansk. Notis)
Knud Henry Devantier (Dansk. Notis)
Adolph Wilhelm Dinesen (Egen bok på danska)
Ole A. Dovre (Norrman. Bok på norska)
Jørgen Egeberg (Norrman. Notis)
Hjalmar Eidsaa (Norrman, Artikelserie i Lektyr)
Einar Ørum Ekdal (Dansk. Notis)
Jules Eliasen (Dansk. Notis)
Bjørn Engelin (Norrman. Notis)
Carl Engholm (Dansk. Egen bok på danska)
George Ingart Espeland (Norrman. Notis)
Charles Fentz (Dansk. Notis)
Viggo Feveile (Dansk. Notis)
Koss Finkelnagel (Dansk. Notis)
Wolfgang Fischer (Tysk/Norrman. Egen bok på norska)
Christian Fjerdingstad (Egen bok på franska)
Victor Frandsen (Dansk. Notis)
Ove Frohn (Dansk. Bok av Aage Krarup Nielsen)
Carl Freundt (Dansk?. Artiklar)
Flemming Garde Jørgensen (Dansk. Artiklar och notiser)
Paul Marie Gaudin de Villaine (Dansk. Notis)
Friedrich Glauser (Schweizare. Egen bok)
Sigurd Gotaas (Norrman. Nämnd i bok norska)
Sven Grøntved (Dansk. Artikel)
Kenneth Gudmundsen (Norrman. Artikel)
Arvid Gulbæk Obolensky (Norrman. Biografi på norska av Jan Bjørkelund)
Sverre Gundersen (Norrman. Notis)
Hans Habe (Ungersk/Österrikare. Egen bok)
Torben Hage (Dansk. Notiser)
Laurits Christian Hagemann Andersen (Dansk. Notis)
Arvid Hansen (Dansk. Två böcker på danska)
Brian Hansen (Dansk TV-Dokumentär. Notis)
Bruno Søndberg Hansen (Dansk. Artikel)
Hans Peter Hansen (Dansk. Artikel)
Henrik Hansen (Norrman. Notis)
Joseph Christian Hansen (Dansk. Notis)
Jack Hansen (Dansk. Egen bok på danska och svenska)
Jakob Birger Hansen (Dansk. Bok på danska av Peter Ernstved Rasmussen)
Joseph Christian Hansen (Dansk. Notis)
Kent Hansen (Dansk. Bok på danska)
Oskar Hansen (Norrman. Artikel)
A. Hanson (Dansk. Notis)
Birger Hansted (Dansk. Notis)
John Harvey (Engelsman. Egen bok)
Adolphe Cristian Hausson (Dansk. Notis)
Wilhelm Heinemann (Norrman. Artikel)
Thomas Heinrich (Dansk?. Notis)
Jakob Heymann Sauerberg (Dansk. Notis)
Valdemar Heyn (Dansk. Notis)
Jesper Hirtsgaard (Dansk. Bok på danska)
Niels Hjelmfeldt (Dansk. Artikel)
Gotfred Anton Hoffmann (Dansk. Godefroy Antoine Hoffmann, e-bok på danska)
Henrik Hovland (Norrman. Böcker på norska)
Peter Hovmand (Dansk. Två böcker på danska)
Hans Christian Hoyer (Dansk. Notis)
M. Højby (Dansk. Notis)
Eiler de Hølck (Dansk. Notis)
Anders Høst (Dansk. Notis)
Jens Ibsen (Dansk. Årbog 2015)
Isak Isaksen (Norrman. Artikel)
Mogens Ishøi (Dansk. Notis)
Axel Jacobsen (Dansk. Brev)
Arne Jensen (Dansk. Egen bok på danska)
Emil Jensen (Dansk. Notis)
Finn Rasmus Jensen (Dansk. Notis)
Hans Christian Marius Jensen ”Marokko Jensen” (Dansk. Notis)
Harald Jensen (Dansk. Notis)
Hérald Olav Jensen (Dansk. Notis)
Jens Jensen (Dansk, Artikel)
Niels Leth Jensen (Dansk, Artikel)
Niels Rasmus Jensen (Dansk. Notis)
Orla Westy Jensen (Dansk. Notis)
Peter Uffe Jensen (Dansk, Artikel)
Julius Johannesen (Norrman. Artikel)
Oscar ”Fesa” Johansen (Norrman. Artikel)
Niels Olaf Uldall Juhl (Dansk. Notis)
Felix Jungell (Finlandssvensk. Egen bok)
Aarne Edward Juutilainen "Marokon Kauhu" (Finländare. Bok på finska)
Ernst Jünger (Tysk. Omtalad i bok av Florian Illies)
Lauri Johannes Järvinen (Finländare. Bok på finska)
Olav Jøntvedt (Norrman. I bok om Waffen-SS)
Arnold Jørgensen (Dansk. Notis)
Carl Jörgensen (Dansk. Notis)
Elith Alfred Jørgensen (Dansk, Bok på nätet)
Fritz Jørgensen (Dansk. Notis)
Nich Christian Jørgensen (Dansk. Notis)
Maximilian Kirsch (Tysk. Bok Av Hans Paasche)
Kai Kiær-Andersen (Dansk. Bok på danska)
Christian Lauritz Kjøller (Dansk. Notis)
Niels Paulli Krause-Jensen (Dansk. Artikel) 
S.Krogh (Norrman. Notis)
Hans Christian Welling Nielsen (Dansk. Artikel) 
Klaus Krohn Wiese (Norrman. Notis)
Bertel Kurtén (Finlandssvensk. Egen bok)
Petter Kristian Kyvik (Norrman. Notis)
Brian Lange (Dansk. Egen bok på danska)
Georg de Lange (Norrman. Notiser)
Pierre-Oliver Lapie (Fransman. Kapitel i bok, på norska av Steinar Brauteset)
Aage Cornelius Larsen (Dansk. Notis)
Christian Alfred Larsen (´Dansk. Egen bok)
Niels Peter Larsen (Dansk. Notis)
Olaf Larsen (Norrman. Notis)
Svend Børge Larsen "Rav-Larsen" (Dansk. Artikel)
Harry Lehtonen (Finländare. Bok på finska)
Carl Johan Bernhard Lindahl (Dansk. Notis)
Lorenzen (Dansk. Notis)
I. Lund (Norrman. Notis)
Otto Jean Lund (Dansk. Notis)
Carl Lysdahl (Dansk. Notis)
Albert Læssøe (Dansk Artiklar)
Løchen (Norrman. Notis)
Chris Madsen (Dansk/Amerikan. Böcker på danska och engelska)
J. Madsen (Mausen? Dansk. Notis) 
Sverre Magnussen (Norrman. Notis)
Frederic Martyn (Engelsman. Kapitel i bok)
William Mitchell (Canadier/dansk. Artikel)
Carl Louis Mogensen (Dansk. Bok på danska av Dines Bogø)
Kjell Mostue (Norrman. Notis)
Otto Myhrwold (Norrman. Artikel)
Johannes Jessen Møller (Dansk. Notis)
Holger Nielsen (Dansk. Notis)
Ole Nielsen (Dansk. Radioprogram. Danmarks Radio. Artikel)
Anders Jøker Nissen og Peter H. Andersen (Danskar. Bok på danska av Hanne Mølby Henriksen)
Kjell Nyegaard (Norrman. Notis)
Hans Olsen (Dansk. Notis)
Oscar Peter Olsen (Dansk. Notis)
Paul Joseph Oszadlik (Dansk. Notis, släktsida)
Øystein Paulsen (Norrman. Egen bok på norska)
C. E. v. Penich (Dansk. Notis)
Guy de Cros Péronard (Dansk. Bok på danska av Hans Burchardt)
Willy Peters (Norrman. Notis)
Georg Vilhelm Petersen (Dansk. Notis)
Kyösti Pietiläinen alias Karl Peters (Finländare. Böcker på finska)
Hans Henrik Pingel (Dansk. Artikel)
H. de Platen (Dansk. Notis)
Prins Aage (Dansk. Egen bok)
Hans Christian Rasmussen  (Dansk. Notis, släktsida)
Frédéricus Joannus de Rieder (Dansk. Notis)
Arthur Ernst Roepstorff Lohse  (Dansk. Notis)
Erwin Rosen (Tysk/Amerikan. Egen bok)
Artur Rosenhem (Österrikare. Egen bok)
Aage Constantin Thor Rothman (Dansk. Notis)
Jaakko Sarlin-Lappeteläinen
Johan Frederik Christian ”Fritz” Schultz (Dansk. Notis)
Carl Anton Sciawitsky Dalberg (Dansk. Artikel)
Christian Selchau-Hansen (Dansk. Notis)
Simo Simola (Finländare. Bok på finska)
Bernhard Arp Sindberg (Dansk. Notis)
August Smeby (Norrman. Artikel)
Richard Stang (Norrman. Notis)
Charles Stoeng (Norrman. Notis)
Frants Sthyr-Petersen (Dansk. Notis)
Niels Andreas Stæhr (Dansk. Notis)
Hans Svendsen +? Olsen (Danskar. Notis)
Johan Sverdrup Larsen (Norrman. Notis)
C. Søltoft (Dansk. Artikel)
Arnold G.A Sørensen (Dansk. Notis)
Carl Sørensen (Dansk. Bok och Notis)
Eli Anders Sørensen (Dansk. Notis)
Hugo Sørensen (Dansk. Notis)
Franz Tessen (Norrman. Notis)
Yrjö Toivonen (Finländare. Bok på finska)
John Townsend (Egen bok på engelska)
Henri Traub (Dansk. Notis)
Susan Travers (Engelska. Egen bok)
E. A. Valin (Norrman. Notis)
Charles Julius Andréas Christian Wetterstrøm (Dansk. Notis)
Jacob Wilsleff ( Dansk. E-bog av Svenn Preben Wisleff)
Per Winsnes (Norrman. Artikel)
Christian Winther (Dansk. Notis) 
Percival Christopher Wren (Engelsman. Egen böcker)
Carl Ødegaard (Norrman. Artikel)

M.fl.

Övriga författare som i böcker eller tidskrifter skriver något om legionen, både fakta och fiktion.
Douglas Boyd
Theodor Broch
Gunnar Cederschiöld
Hugh Clevely
Alain Demouzon
Walt Disney (Musse Pigg)
Eskil Edén
Lars Ericson Wolke 
Nils Fabiansson
Ingvar Flink
Rosita Forbes
Kjell Fridh
Kelman Frost
Jacqueline A. Granström
Jan Guillou
Rolf Gustafsson (GURR)
Ebbe Gyllenstierna
Lars Gyllenhaal
Richard Halliburton
Maths Holmström
Bertil Hult
Kurt Håkanson
Per Iko
Göthe Jansson
Björn Axel Johansson
William Earl Johns
Axel Kerfve
John Knittel
Nils Källkvist
Anna Levertin
Mari Lindberg
Frode Lindgjerdet
F. W. Mader
A.E.W. Mason
Gösta Moberg
Ture Nerman (Dikt)
Jörgen Nielsen
Tomas Nilson
Janne Olsson
Thorsten Orre
Bo Pellnäs
Jenö̋ Rejtö̋
Kaj Renertz
John Robb
Torsten Scheutz
Birgit TH Sparre (Novell i månadstidskrift)
Louis Sparre
Lina Sturfelt
Mikaela Sundberg
Arne Thour
Hugo Wachtmeister (Kapitel i bok)
Francis Arthur Waterhouse
Jacqueline Vennström
Lennart Westberg
C.N & A.M. Williamson
Norman Worker (Fantomen)
F.U. Wrangel
Torsten Örn

 

 

 

Tonkinmedaljen

/tonkinmedaljen.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lejon- och solorden

/lejon-och-solorden.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Annamitiska
Drakorden

/annamitiska-drakorden.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krigskorset 1939

/croix-de-guerre-1939.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hederslegionen

/chevalier-de-la-legion-dhonneur.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Militärmedaljen

/medaille-militaire.jpg

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)